Kraamweken tips
Kraamweken tips
Elke zwangerschap en bevalling is anders. Je kunt nog zo alles op orde hebben. In het geval van een zwangerschap en de bevalling zijn de voortgang hiervan nou eenmaal onvoorspelbaar. Ook de kraamweken zijn hierdoor niet te voorspellen.
Als de bevalling eenmaal is geweest, komen daarbij nog eens tal van emoties bij. Om toch een beetje te kunnen genieten van de eerste kraamdagen, hebben we 10 kraamweken tips op een rij gezet. Hiermee heb je tenminste een beetje een hou vast:
- In Nederland heb je kraamzorg! Wat boffen wij.
Een aantal weken voor de uitgerekende datum vindt vaak een kennismakingsgesprek plaats. Vraag naar de taken van de kraamzorg en haar functie (wat ze wel en niet doet). Op hoeveel kraamzorg je recht hebt en hoe een kraamzorg dag eruit kan gaan zien. Is de kraamzorg er laat je partner of een familielid de kraamzorg de weg wijze in huis. - Schaam je niet om gebruik te maken van hulp van anderen (familie en vrienden) .
De eerste dagen heb je nodig om te genieten van de roes van mama zijn. Bied iemand aan om avondeten te maken of boodschapjes te doen, neem het aanbod aan. - …wordt het niet aangeboden. VRAAG er dan naar! en schaam je er absoluut niet voor.
- Info van de kraamzorg, Info van de verloskundige, Info van de GGD! SCHRIJF HET OP!
Na de bevalling ben je nog in een roes en moe. Wie weet heb je nog last van zwangerschap dementie. Het kan allemaal zo langs je heen gaan. Het is dan fijn als je het even hebt opgeschreven om terug te lezen. - SLAAP! Kan je slapen, slaap dan.
Een bevalling is niet, niets. Zelfs als hij ‘vrij’ makkelijk verliep, heeft een bevalling echt wel impact op je lichaam. Net als de hele zwangerschap. Je lichaam heeft een reboot nodig, geef het die kans door wat rust en slaap te pakken. Slaap als de baby slaapt of als je partner (of iemand anders) even op kan letten. Jij en je baby hebben er niks aan als je na de eerste week al een vaatdoek bent. Wat maakt het uit als je huis een rommel is. Het komt uiteindelijk allemaal wel weer goed. - Leg alles wat je (mogelijk) ’s nachts voor een voeding nodig hebt vast klaar.
Je hoeft dan niet midden in de nacht nog overal naar te zoeken en daardoor onnodig lang wakker te zijn. Denk aan voeding en verschoningsspullen die je nodig hebt. Slaapt de baby op jullie kamer. Zorg er dan voor dat er luiers en doekjes op je kamer ligt. Geef je flesvoeding, zorg ervoor dat het flesje al klaar staat, dan hoef je het alleen nog op te warmen. - De baby is geboren en iedereen wil hem meteen zien! Je mag NEE zeggen.
Geniet van de eerste dagen tot de eerste week gewoon even alléén met het nieuwe gezin. Okay dat de opa’s en oma’s niet tegen zijn te houden dat snapt iedereen. Maar hou dan de bezoekjes kort. De rest van de mensen, zeg daar gewoon nog even ‘nee’ tegen. Wacht even tot na het eerste weekje. Je bent dan zelf wat tot rust gekomen. Gewend aan de nieuwe gezinssituatie en kan dan ook beter van de aandacht genieten. - Volg je eigen gevoel.
Ben je voor het eerste keer mama, dan zul je vast wat adviezen, ervaringen en tips willen. Echter raak niet overrompelt door alle goedbedoelde adviezen en volg je eigen mama-instinct. Jij en je partner kunnen zelf het beste aanvoelen wat goed is voor jullie kindje.
Twijfel je toch over en heb je vragen? Vraag het dan aan een professional bijvoorbeeld de verloskundige of het consultatie bureau. - Mama’s zijn heel beschermend over hun puppies. Vergeet niet dat je ook nog een partner hebt!
Juist die eerste bonding dagen zijn belangrijk voor beide. Het schijnt heel goed te zijn voor de baby’s om ook op de blote borst van de papa te liggen. Dit is om aan zijn vertrouwde geur te wennen. - Zet op het geboorte kaartje dat mensen moeten bellen voor een bezoek en wel naar je partners.
Bespreek met je partner goed wanneer jij en de kleine wel of geen zin heeft in bezoek. Plan ook niet te veel naar voren. Je weet nooit wat voor nachten jullie hebben gehad.