Review: Samen Eten
SPONSORED – Van kookboeken wordt ik heel blij, van kinderkookboek misschien wel nog blijer. Toen ik daarom het boek ‘Samen Eten’ van Michela en Emanuela Chiappa mocht ontvangen kon mijn dag niet meer stuk. Met de originele titel ‘Baby at the Table’ begrijp je misschien wel dit kookboek hoort thuis in onze Kidshoekje!
De zussen Chiappa
Misschien ken je de gezusters Chiappa al. De dames hebben in Engeland al diverse kookprogramma’s gemaakt en brachten eerder het kookboek Simply Italian met hun zus Romina uit vol heerlijke Italiaanse recepten.
De Chiappa zussen wonen in Engeland, maar hebben hun roots diep in Italië liggen. De voorliefde voor de Italiaanse keuken en de Italiaanse gebruiken als het bijvoorbeeld om eten en familie gaat is er met de paplepel in gegaan en die traditie zetten de dames graag voort.
In 2014 brachten de drie Chiappa zussen Michela, Emanuela en Romina hun eerste kookboek uit. Hun nieuwe kookboek is een co-productie van alleen de zussen Michela en Emanuela waarin zij het Italiaans familie gevoel weer over brengen maar dan al vanaf de eerste hapjes!
Samen Eten
Baby at the Table, zo luidt de originele Engelse titel van het kookboek Samen Eten en dat legt misschien ook meteen de kern en gedachte heel goed uit van dit prachtige kookboek. Al van af jongs af worden kinderen in de Italiaanse gemeenschap betrokken bij alles wat met eten te maken heeft. Waar hun nona’s en moeders nog voornamelijk huismoeder waren hebben de dames zelf een drukke carrière, maar willen de traditie van de vrouwen uit hun familie hoe dan ook voortzetten. In Samen Eten geven ze tips om snel, praktisch en gezond eten op tafel te kunnen zetten waarbij je ook niet zes verschillende gerechten hoeft te koken. Gerechten voor het moderne ‘drukke’gezin.
In het boek vindt je prachtige afbeeldingen van heerlijke gerechten en ook kiekjes van hun eigen families. Ze geven tips voor de eerste stapjes naar vaste voeding tot gerechten zodat het hele gezin samen aan tafel kan. De Italiaanse roots zijn goed terug te vinden in recepten als chocolade-ricotta pudding, tomatensaus met verborgen groenten en regenbooggnocchi. Heerlijke inspiratie kookboek en Samen Eten is gewoon een feest om doorheen te bladeren.
Recepten test!
Samen Eten is een kookboek, waar bij ik niet kan kiezen welk recept ik als eerste zou willen proberen. Een babyhapje wat er voor mij meteen er uit sprong is: ricotta, appel & kaneel. Klinkt heel simpel, maar het is niet een hapje wat ik zou bedenken als een van de eerste hapjes voor baby’s.
Tijdens het lezen van het boek en de recepten valt mij ook op dat waar in Nederland het advies voor zuivel (8+ mnd) en noten (12+ mnd) heel anders is dan wat de dames hanteren in hun boek. Zelf ben ik met zuivel pas mondjesmaat begonnen vanaf 8+ maanden, maar ben zelf geen deskundige en heb hierbij mijn gevoel en het advies van ons consultatiebureau gevolgd.
Daarbij was ik zelf nooit gekomen op ricotta, appel en kaneel als hapje voor onze baby. Baby Logan is nu bijna één jaar (snik het gaat zo snel) en mag inmiddels bijna alles eten. Hij ging de uitdaging aan op dit hapje eens goed te testen. Een nieuwe textuur en smaak waar hij aan moest wennen maar hij vond het lekker (zie het snoetje hieronder) en deze mama ook. Lekker als 10-uurtje of een tussendoortje gedurende dag (ook voor de mama!). Recept geslaagd in Kidshoekje!
Het recept voor ricotta, appel en kaneel staat natuurlijk ook op Kidshoekje
Titel: Samen Eten
Auteur: Michela en Emanuela Chiappa
Uitgever: Spectrum
Verkoopinformatie: € 22.50 bij Bol.com of de lokale boekhandel