Museum: NEMO Science Museum (Amsterdam)
In Nederland hebben we een aantal echte kindermusea en in de hoofdstad is dat absoluut het NEMO Science Museum. Een museum waar kinderen alles mogen aanraken en uitproberen. Plus ook nog eens wat leren over de wetenschap.
NEMO Science Museum
Als kind, opgegroeid in Amsterdam, ging ik altijd graag met mijn ouders naar het NINT (Nederland Instituut voor Nijverheid en Techniek) in de Tolstraat in Amsterdam. Een klein gebouw, vergeleken met het museum van nu, maar alleen al de elektriciteit bol bij de ingang kan ik nog voor me zien. In 1997 verhuisde het museum naar het huidige groene schip (zoals mijn kinderen het noemen) boven de IJTunnel en kreeg het museum zijn nieuwe naam. Waarbij de nadruk meer op wetenschap werd gelegd.
Tentoonstellingen
Het museum bestaat uit vijf verdiepingen, met op de begaande grond de kluisjes en museumwinkel en op de vijfde verdieping het museumrestaurant. De andere vier verdiepingen bestaan uit diverse tentoonstellingen.
Verdieping 1, Wonderlijke Wetenschap; De ruimte waar kinderen direct worden geconfronteerd met hoe leuk de wetenschap wel niet is. Van bliksembol tot bellenblaas en bouwen tot spiegelillusies. Voor de allerkleinste is dit vooral de leukste verdieping.
Verdieping 2, bestaat uit diverse tentoonstelling. Wereld van Vormen; waar wiskunde bij komt kijken. De Machine; hoe werkt de logistieke wereld van een pakket versturen. Waterrijk; Nederland is een land onderwater, leer het effect hiervan door stuwdammen te bouwen.
Verdieping 3, Leven in het Helal; ga op ontdekkingsreis naar de verste uithoeken van het helal en ontdek alles over andere planeten.
Verdieping 4, Humania; een tentoonstelling over de mens. Doormiddel van spelletjes, testen en objecten kom je alles te weten over DE MENS. Een tentoonstelling die vooral voor 10+ erg interessant is, voor de wat kleinere kinderen iets minder.
Kettingreactie
Iets wat absoluut niet mag ontbreken aan je bezoek aan het NEMO is het zien van de Kettingreactie. Gedurende de hele dag zijn er meerdere momenten dat de Kettingreactie show op de eerste etage wordt gedaan. Een demonstratie van Oorzaak en Gevolg door potentiële en kinetische energie door middel van tal van grappige en speelse objecten. Absolute aanrader om minimaal 1 keer te kijken, maar mijn kinderen willen het vaak wel 2 keer zien. Kijk aan het begin van je bezoek welke tijden de demonstratie plaats vinden. De kettingreactie kun je trouwens vanaf alle etages zien, maar wil je er naast een plekje hebben ga dan al 15 minuten vooraf zitten.
Proefjes
Vanaf 6 jaar kunnen kinderen plaats nemen in het laboratorium. Hier worden kinderen en hun ouders zelf wetenschapper. Je krijgt een witte labjas aan en natuurlijk een veiligheidsbril. Vervolgens krijg je de benodigdheden om je eigen wetenschappelijke proefjes en experimenten te proberen.
Zelf hebben we dit nog niet gedaan, omdat Logan nu net pas 6 is en de laatste keer was Parker erbij dus sloegen wij even over. Wel is goed om te weten dat er altijd wel een kleine rij staat. Zeker op drukke dagen.
De Werkplaats
Op de tweede verdieping bevind zich de werkplaats. Hier staat de makende mens centraal. Zo kun je hier zelf aan de slag als uitvinder in de werkschop. Maak bijvoorbeeld een schaduwschilderij aan de hand van blokken, een bol getrokken doek en licht. Een leuke plek waar kinderen zelf even kunnen gaan bouwen en de ouders even een moment rust kunnen pakken.
Onder de 4 jaar
Het museum is tot 4 jaar gratis, maar is het ook leuk voor kleine kinderen. Het antwoord: JA! Zelfs voor de allerkleinste vanaf 2-3 jaar is er genoeg te beleven. Van bellen blazen tot bouwen met grote blokken. Ze kunnen en mogen overal aanzitten, ideaal dus voor de kleintjes.
Neem je, je baby mee, dan is het museum daar ook op voorbereid. Je kunt met de kinderwagen gewoon door het museum. Maar mocht je deze wel even op willen bergen, dan kun je deze onder de grote trap zetten of gebruik maken van de speciale kinderwagen kluizen. Verder zijn er ook speciale kolfruimtes indien je nog borstvoeding geeft.
Handig om te weten
Drukste momenten – Het NEMO Science Museum is een ontzettend populair museum voor kinderen. Om die reden zou ik aanraden om buiten feestdagen en vakanties naar het museum te gaan. Zeker als je niet in de buurt woont. Ook raad ik aan of heel vroeg te gaan of juist later in de middag om de grootste drukte te vermijden.
Kluisjes – Bij de ingang links bevinden zich de kluisjes, waarvoor je een muntje bij de kassa kunt krijgen. Hier kun je alle tassen en jassen in bewaren. Hier kun je gewoon je gehele verblijf weer naar terug lopen, maar scheelt heel veel gesjouw.
Toiletten – Op elke verdieping bevinden zich toiletten. Daarnaast zijn er ook verschoningsruimtes en een kolfruimte.
Restaurants – Er zijn maar liefst 3 restaurants in het museum. Op de eerste verdieping bevind zich een kleine koffiebar, op de tweede verdieping het Museumcafé, waar je ook kleine snacks kunt nuttigen en op het dak is het Museumrestaurant wat alleen al vanwege het uitzicht een bezoekje waard is.
Informatie
Adres:
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Openingstijden:
Dinsdag t/m Zondag 10:00 tot 17:30
Schoolvakanties ook op Maandag open (zie website voor data)
Prijzen:
0 t/m 3 GRATIS
vanaf 4 jaar € 17,50
Museumkaart geldig
Website: NEMOScienceMuseum.nl