De Gevaren en Risico’s van Babyzwemmen
Babyzwemmen is een van de leukste activiteiten die je als ouder kunt doen met je baby. Het is een geweldige manier om de band met jouw baby te versterken en hen vertrouwd te maken met water. Toch blijft het ook heel spannend, zo zitten er altijd gevaren en risico’s bij babyzwemmen waar je als ouder rekening mee moeten houden. Hieronder bespreek ik enkele belangrijke tips en overwegingen om in gedachten te houden tijdens het zwemmen met je baby.
De gevaren en risico’s van babyzwemmen
Vroeg beginnen met babyzwemmen
Baby’s hebben negen maanden lang lekker in de buik gedobberd, hierdoor hebben ze een reflex ontwikkeld waarmee ze automatisch hun adem inhouden wanneer ze onder water worden gehouden. Deze reflex verdwijnt meestal weer rond de 6 maanden. Het is dus verstandig om al voor die tijd met je baby te gaan zwemmen en ze te laten wennen aan water.
Over het algemeen wordt aanbevolen om vanaf 2 tot 3 maanden te beginnen met babyzwemmen, wanneer de weerstand van de baby wat sterker is. Zelf heb ik gewacht tot na de eerste inenting van mijn kinderen.
Blijf ALTIJD bij je kind
Het spreekt hopelijk voor zich, maar het is essentieel om te allen tijde bij je baby te blijven, zowel in het water als erbuiten. Zelfs als je baby een zwemvest draagt of in een drijfhulpmiddel zit, is het van het grootste belang dat je je baby constant in de gaten houdt.
Wanneer je met nog een ander kind zonder zwemdiploma gaat zwemmen, en er geen andere volwassenen aanwezig is, is het beter om in een peuterbad te blijven. Maar ook hier geld: Laat je kinderen geen seconde uit het oog in het zwembad.
Zwemluiers
Bij babyzwemmen mogen zwemluiers absoluut niet ontbreken. Zwemluiers voor baby’s zijn speciaal ontworpen om te voorkomen dat ontlasting in het zwembadwater terechtkomt. Deze luiers zijn echter niet volledig waterdicht, dus na het zwemmen moet je je baby direct een schone gewone luier aandoen. Zorg ervoor dat je de juiste maat zwemluier voor baby’s hebt. Een goede en duurzame optie, vooral voor vakanties, zijn wasbare luiers. Ze zijn verstelbaar qua maat, hebben vaak leuke printjes en houden over het algemeen ontlasting beter binnen. Bovendien kun je ze wassen en hergebruiken.
Temparatuur van het water
Voor baby’s is het belangrijk dat het water een aangename temperatuur heeft, zowel thuis als in het zwembad. De aanbevolen watertemperatuur voor baby’s ligt tussen de 37 en 38 graden. Babyzwembaden die bedoeld zijn voor zwemlessen zijn over het algemeen speciaal afgestemd op deze temperatuur. Als je zelf met je baby naar het zwembad gaat, is het raadzaam om te informeren of ze een apart bad hebben met een hogere temperatuur. Als het water te koud is, loopt je baby een verhoogd risico om onderkoeld te raken.
Zwemvest of Babyfloat
Tijdens babyzwemlessen wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van zwemvesten of baby drijfhulpmiddelen. De focus ligt voornamelijk op het wennen aan water en leren drijven.
Wanneer je zelf met je baby naar het zwembad gaat, is het in de meeste zwembaden verplicht om alle kinderen zonder zwemdiploma een zwemvest, zwembandjes of een babyfloat te geven. In een babyfloat kan je baby comfortabel zitten en dobberen, maar houd er rekening mee dat je kindje het sneller koud kan krijgen doordat ze niet volledig in het water zijn.
Tijdstip en Drukte vermijden
Zwemmen is voor zowel jong als oud een vermoeiende activiteit. Probeer daarom het zwemmen met je baby zo te plannen dat het voor een slaapje is.
Ook is het verstandig drukke momenten en situaties te vermijden. Niet alleen zijn er veel prikkels voor je baby, maar er zijn ook veel mensen om je heen die niet altijd rekening houden met baby’s.
Zowel vakantieparken als reguliere zwembaden bieden vaak speciale babyzwemuurtjes aan.
Uit het water
Zorg ervoor dat je een badcape/handdoek of grote hydrofiele doek bij de hand hebt wanneer je met je kindje uit het water komt. Baby’s koelen snel af, en dat kan een reden zijn waarom veel baby’s direct na het zwemmen beginnen te huilen. Net als thuis kan een handdoek en een mutsje voor het hoofdje helpen wanneer je uit het water komt. Zorg ervoor dat je baby warm en knus is, voor je, jezelf afdroogt en aankleed.
Beter niet zwemmen
Net als bij andere activiteiten geldt ook voor babyzwemmen dat als je kindje zich niet lekker voelt, je beter niet kunt gaan zwemmen. Vooral als je baby verkouden is of verhoging heeft, is zwemmen niet prettig omdat je longen en luchtwegen vrij moeten zijn. Laat het zwemmen met je baby dan even achterwege. Het is sowieso verstandig om altijd even te kijken naar de stemming van jouw kindje en van jezelf. Zwemmen moet immers ontspannen zijn! Volgende keer beter.
Zwanger en zwemmen
Ook voor je baby er is, is zwemmen absoluut aan te raden of dit nou in een zwangerschap zwemles is of gewoon recreatief. Zwemmen is een ideale manier om in beweging te blijven en aan je conditie te werken. Het werkt zeer ontspannend en kan helpen bij het verminderen van misselijkheid. Natuurlijk kan het frequente plassen en lichte incontinentie een belemmering zijn om te gaan zwemmen. Gelukkig is er de zwemluier voor volwassenen. Nu klinkt dit niet sexy of genormaliseerd. Je moet dan ook niet direct denken aan de welbekende luier of maandverband. Het gaat hier namelijk om modieuze zwembroeken, waarvan niemand in de gaten heeft dat het iets anders is dan een zwembroek. De perfecte manier om zorgeloos het water in te gaan.
Ga dus gewoon vast de perfecte zwembaden ontdekken om straks met jouw baby te kunnen zwemmen.
Making Memories
Onthoud vooral dat zwemmen een leuke en ontspannende ervaring moet zijn voor jou en je baby. Het is een moment waarop je mooie herinneringen maakt en een van de eerste activiteiten die je samen met je baby onderneemt. Een goede voorbereiding zorgt voor een veilige en plezierige zwemervaring voor jou en je baby.
Afb bron: Ran Kyu Park