24 uur in Gent, België (zonder Kinderen)
Afgelopen april waren Marcel en ik 10 jaar getrouwd. Waar wij normaal onze trouwdag een beetje aan ons voorbij laten gaan, besloten we dat het met 10 jaar gewoon niet kon. De kinderen zouden uit school opgehaald worden door oma en een nachtje blijven slapen bij mijn ouders. We hadden dus 24 uur om ergens heen te gaan met z’n tweeën. De bestemming werd Gent, België, en ondanks een hele regenachtige 24 uur hebben we er toch een hele gezellige dag van weten te maken.
24 uur in Gent, België (zonder Kinderen)
Vanaf Amsterdam is Gent ongeveer 2 uur en 15 minuten rijden, mits de file rond Antwerpen niet gigantisch is. We vertrokken direct nadat we de kinderen op school hadden afgezet en kwamen rond 11 uur aan bij ons hotel.
Verblijf
Omdat het onze trouwdag was en we maar 24 uur in de stad waren, wilden we graag in een hotel in het centrum van de stad verblijven. Dat werd het NH Gent Belfort. Dit hotel ligt direct aan het Sint-Baafplein in het centrum van Gent. Het hotel heeft een parkeergarage, wat voor ons vooral belangrijk was, en de check-out was pas om 12:00 uur.
De hotelkamers waren netjes en het personeel vriendelijk. Er zijn echter goedkopere opties en er zijn ook hele leuke bed & breakfasts in de stad.
Lunch bij Chapeluur
Omdat inchecken pas vanaf 16:00 uur kon, gingen wij na aankomst op zoek naar een lekker restaurant om te lunchen. Helaas was het nogal druilerig weer, anders hadden we zeker een terras gepakt op het Sint-Baafplein of aan de Leie. Hier zitten namelijk ook tal van leuke tentjes aan het water. Uiteindelijk kwamen we puur per toeval Chapeluur tegen, want van buitenaf kun je zo langs dit restaurant lopen.
Bij Chapeluur draait het om kroketten (en ik wist dus niet dat dat een ding was in België!). Het restaurant heeft meer dan 20 verschillende soorten kroketten: van de ovenkroket tot de klassieke gefrituurde kroket. Dit in combinatie met salades, frietjes, wedges of aardappelkroketjes.
Je kunt de kroketten à la carte bestellen of als menu. Wij kozen voor de lunchdeal van 3 kroketten, met friet en een salade, plus nog één extra kroket om alles met z’n tweeën te delen. De kroketten zijn niet heel groot, maar deze maaltijd was meer dan genoeg, met de gedachte dat we onderweg misschien nog wel een Belgische wafel zouden halen.
De kroketkeuze was reuze. Van kaas, vega tot kip, vis en vlees. Wij kozen voor Chapeluur Cheese, Pulled Meat, Shrimply the Best en Vol-Au-Vent. Waarbij de Shrimply the Best een absolute aanrader is, daar droom ik nog van.
Gravensteen
Op zoek naar wat te doen in Gent, na het bezoeken van heel veel verschillende kerken die de stad heeft, is er een plek waar je absoluut niet omheen kunt: Gravensteen.
Het Gravensteen is een middeleeuwse burcht in het hartje van de stad met smalle torentrappen, forse kantelen, tot de verbeelding sprekende vertrekken en een mooi uitzicht. Je kunt door de burcht lopen, maar je kunt ook een audiotour doen, iets wat wij normaal overslaan, maar besloten het te doen. Het was immers gratis. Nou, die audiotour is een absolute aanrader. Het neemt je door de hele burcht heen met ontzettend grappige verhalen en op een hele leuke manier verteld. De audiotour vond ik echt een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Gent en zou ik direct aan iedereen aanraden.
Naast Gravensteen, diverse kerken en een wandeling door de stad en langs de Leie, gingen we ook nog naar de aangeraden Graffiti-steeg, deze vonden wij echter een beetje tegenvallen, maar gezien alles in Gent dicht bij elkaar ligt, kun je dit zeker bezoeken.
Gruut Brouwerij
When in België, dan moet je uiteraard ook naar de lokale brouwerij. In Gent is dat de Gruut Brouwerij. De brouwerij onderscheidt zich met zijn Gruut bier van andere bieren omdat de bieren gebrouwen worden zonder hop. De hop wordt vervangen door een mengeling van verschillende geheime middeleeuwse kruiden. Op die manier combineert de brouwerij hedendaagse brouwtechnieken met eeuwenoude tradities.
Je kunt een proeverij boeken, maar wij gingen er gewoon heen om wat bier te proeven en ook dat kan, met de hoop dat het niet te druk is. Je kunt gewoon een kleine proeverij van hun 6 biertjes bestellen, die je prima ook kunt delen. Dat het bier niet met hop is gebrouwen proef je wel, zo vond Marcel het meer naar een lichte pils proeven. Mijn favoriet was de Gentse Gruut Blond, maar deze drink je wel zo weg.
Hou je van bier, voeg deze dan zeker toe aan je lijst voor een bezoek aan Gent en reserveer voor de zekerheid wel even een tafel.
Diner bij Mazaya
Om 18:00 uur ging de brouwerij dicht voor een privé-event, dus besloten wij alvast te gaan dineren, maar het was nogal vroeg. Veel restaurants gaan namelijk pas rond 18:00 uur open. ’s Middags hadden we al een beetje rondgekeken en de keuze voor ons was tussen Ramen bij Golden Gai of Syrian-Lebanese bij Mazaya, wat tevens naast de Brouwerij ligt. Ik had heel erg zin in die laatste en dat is het dan ook geworden.
Vanwege het vroege tijdstip waren wij de eersten, maar tijdens ons diner liep het niet al te grote restaurant heel snel vol en ik snap wel waarom. Het eten was heerlijk en het personeel ontzettend vriendelijk.
Het idee is dat je per persoon 2-3 gerechten bestelt en dit deelt: Mezze! Wij bestelden: Aubergine Bi Thaini, Mazaya Hummus, Fatoush, Spinach Sambousek en Motabak Courgette. Tot slot kregen we nog baklava als dessert. We waren in totaal 60 euro kwijt met nog twee frisdranken. Ontzettend betaalbaar dus en wat ik al zei, het eten was heerlijk en we zaten bommetje vol. Absolute aanrader in Gent!
Drankje bij Bier Central
Na ons heerlijke avondeten besloten we in de buurt van ons hotel nog een drankje te doen. Van een vriendin kregen wij de tip om naar ‘Bier Central’ te gaan wat toevallig tegenover ons hotel zat. Bier Central heeft alle mogelijke Belgische bieren die je maar kunt bedenken, ze hebben zelfs een Bier Encyclopedie op de tafels liggen met alle bieren die ze hebben en dat zijn er veel!
Je kunt bij Bier Central ook eten, en de maaltijden die we voorbij zagen komen zagen er erg goed uit. Denk aan Belgische klassiekers als Stoofvlees of Vol-au-Vent. Maar ook mosselen en burgers vind je op het menu.
Qua bier is dit echt het walhalla en denk ik echt dat je elk Belgisch bier wel op de kaart kunt vinden. Ze hebben 33 bieren op de tap en nog eens 330 bieren op fles. Genoeg keuzes dus en heb je nou keuzestress, dan hebben ze ook een proeverijoptie.
Ontbijt bij O’YO bar
Op de eerste dag zag ik al het plantaardige breakfast en lunch bar O’YO naast de Sint-Baafskathedraal. Ik wist dat ik deze tent voor ons ontbijt zeker wou gaan testen. Het is een ontzettend moderne en hippe tent en ook heel erg populair. De menu en het bestellen gaat via een QR-code op de tafel. En op het menu stonden onder andere bowls, toast en pancakes. Uiteraard zijn wij voor die laatste gegaan. Marcel koos de Oýo Indulgence met fruit en granola en ik ging voor de I Scream Pancakes met Acai ijs. De pancakes waren ontzettend lekker en vulden ook heel goed. Het enige wat ik wel jammer vond is dat heel veel van de juices al uitverkocht waren, terwijl het pas 10:00 uur was. Alles op het menu is plantaardig dus zeker een aanrader voor veganisten of als je een lactose intolerantie bijvoorbeeld hebt.
Nog een keer Gent?
Wij waren half april in Gent en hadden 24 uur met alleen maar regen. Hierdoor waren we niet persé gecharmeerd door Gent. Maar elke stad ziet er al snel grauw uit in regen. Voor een regenachtige dag was 24 uur ook genoeg. Met zonnig weer kan ik mij echter voorstellen, dat er meer leven in de stad is en je lekker bij het water gaat zitten of een terrasje pakt. We hebben in elk geval lekker gegeten en Gravensteen was absoluut de moeite waard om te bezoeken. Oh en vergeet vooral niet Gentse Neuzen te kopen!
Heb jij een andere ervaring? Laat het vooral in een reactie weten.