Waldorf Salade met een Twist
In 2016 deed ik voor het eerst recepten maken in opdracht van (wat overigens nog niet betekende dat ik betaald kreeg). Zo maakte ik voor de website LoveMySalad voor iets meer dan een half jaar maandelijks GRATIS salade recepten. Als ik er nu naar terug kijk denk ik: WHY! De recepten die ik voor LoveMySalad maakte stonden ook op mijn oude blog en gezien het hele lekkere recepten zijn met foto’s waar ik toen echt mijn best had gedaan. Is het tijd dan ook deze worden over gezet naar Kidshoekje. Zoals dit recept voor: Waldorf Salade met een Twist
Waldorf Salade met een Twist
Voor het thema ‘Klassieke recepten met een twist’ koos ik voor de Waldorf Salade. Een Waldorf-salade is een klassieke salade van selderij, walnoten, appel, mayonaise en citroensap. De naam van de salade komt van het Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar deze in 1893 voor het eerst werd geserveerd. Inmiddels bestaan er talloze varianten, en ik besloot mijn eigen draai aan dit gerecht te geven.
Mijn twist? Ik voegde gedroogde cranberries toe die ik nog over had van de feestdagen, verving de bleekselderij door komkommer en voegde gerookte kip toe. Dit resulteerde in een frisse en smaakvolle salade — perfect om het jaar goed mee te beginnen!
Zwangerschapstip: Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op een blaasinfectie. Cranberries kunnen dit helpen voorkomen of verhelpen. Ze bevatten stoffen die voorkomen dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. Kies je liever voor een vegetarische optie? Laat de gerookte kip weg en voeg extra groenten, fruit of croutons toe. Let op: gerookte kip wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Vervang deze door gegrilde kipfilet.
Ingrediënten voor Waldorf Salade met een Twist
Salade:
- 300 gram gerookte kipfilet
- 1 komkommer
- 3 appels
- 50 gram walnoten
- 3 eetlepels honing
- 100 gram rucola
- 50 gram gedroogde cranberries
Dressing:
- 4 eetlepels yoghurt (eventueel plantaardig)
- 1½ eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel citroensap
- Zout
- Peper
Bereiding
-
- Snijd de appel en gerookte kip in plakjes. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in plakjes.
- Rooster de walnoten in een droge pan gedurende 2 minuten. Voeg honing en een snufje zeezout toe, en laat 1 minuut karameliseren.
- Meng in een kommetje de yoghurt, mayonaise, citroensap, zout en peper voor de dressing.
- Verdeel de rucola over de borden. Maak de salade verder op met appel, komkommer, gerookte kip, walnoten en cranberries.
- Voeg als laatste de dressing toe en serveer direct.
Bekijk ook het volledige recept op LoveMySalad
Veelgestelde Vragen
Kan ik de gerookte kip vervangen?
Ja, je kunt gerookte kip vervangen door gegrilde kipfilet, vis of extra groenten zoals paprika of avocado voor een vegetarische variant.
Zijn cranberries verplicht in dit recept?
Nee, maar ze voegen een frisse, zoetzure smaak toe. Je kunt ze vervangen door rozijnen of granaatappelpitjes.
Hoe lang blijft deze salade vers?
Bewaar de salade maximaal 2 dagen in de koelkast. Voeg de dressing pas toe vlak voor het serveren.
Wat kan ik gebruiken in plaats van rucola?
Veldsla, spinazie of gemengde sla is een prima alternatief.
Is de salade geschikt voor kinderen?
Absoluut! Snijd de ingrediënten in kleinere stukjes voor jongere kinderen. Zijn ze geen fan van sla, probeer dan spinazie of ijsberg sla. Deze is het meest toegankelijke voor kinderen.