Directions
Aubergine Ricotta Rigatoni
Vandaag is de start van De Week Zonder Vlees en Zuivel die tot en met zondag 10 maart duurt. Ik start de week wel met een kleine cheat want dit recept bevat wel wat zuivel. Maar laten we niet vergeten dat het doel van deze week is om bewustzijn te creëren en om te experimenteren met alternatieve, plantaardige en duurzamere opties. Dit recept voor Aubergine Ricotta Rigatoni is perfect voor deze gelegenheid, met een smaakvolle twist voor het hele gezin.
Nou heb ik thuis een kleine meid zitten die nog al kieskeurig is als het gaat om pastasaus. Als wij onze standaard spaghetti maken, dan eet zij liever pasta met alleen kaas en groente er naast. En hier maken wij geen probleem van. Proberen we iets nieuws, zoals dit ovengerecht, dan wil ik altijd dat ze het liefst twee goede happen neemt. Met moeite werd dit recept goed gekeurd, waarbij uiteraard de grote stukken groente eruit werden gepikt. Gelukkig had ik in de pastasaus die ik gebruikte ook genoeg ‘verstopte groenten’ zitten. Daarnaast heb ik altijd rauwkost op tafel: komkommer, paprika en snoeptomaten. En die gaan altijd op!
Hou je zelf van wat pit? Voeg dan zeker ook wat chili flakes toe.
FAQ
- Kan ik dit gerecht van tevoren bereiden? (Mealpreppen)
Ja, je kunt dit gerecht gedeeltelijk voorbereiden en dan zijn er twee opties:w
1. | Een optie is om de groente al vast te bereiden en roosteren. Op de dag van het serveren hoef je alleen nog maar de pasta te koken en alles samen te voegen in de ovenschaal en de oven is.
2. | Een andere optie is om het hele gerecht al klaar te maken tot het als geheel in de oven nog 20 minuten moet. - Welke alternatieven zijn er voor ricotta en parmezaan voor mensen met zuivelallergieën?
Als je een zuivelvrij alternatief zoekt, kun je tofu gebruiken in plaats van ricotta, of een veganistische kaasvervanger voor de parmezaan. Er zijn veel zuivelvrije opties beschikbaar in de meeste supermarkten. - Hoe kan ik dit gerecht aanpassen voor babyvoeding?
Voor de kleintjes kun je de rigatoni en groenten pureren of fijn snijden tot een zachte consistentie. Zorg ervoor dat je de kruiden aanpast aan leeftijd van je kind en probeer het toevoegen van zout te vermijden. Als je ricotta gebruikt, kies dan voor een ongezouten versie of vervang het door gepureerde tofu voor een zuivelvrij alternatief.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 200 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. | Was de aubergine en courgette. Snijd de uiteinden er af en de rest in blokjes. | Pel en hak de knoflook fijn. | Was de tomaten en halveer. | |
2
Done
|
Doe de aubergine, courgette en knoflook in een kom met de tijm, oregano, basilicum, zout en peper en hussel alles goed door elkaar. | Verdeel de groente over de bakplaat. | Zet de bakplaat voor 25 minuten in de oven. Hussel na 15 minuten alles even goed door. | Haal de bakplaat uit de oven, maar laat de oven aan! |
3
Done
|
Breng een pan met een ruime hoeveelheid water voor de pasta aan de kook. | Voeg de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzing op de verpakking, maar haal 2 minuten van de kook tijd af. | Giet de pasta af. | |
4
Done
|
Vet een ovenschaal in met olijfolie. | Schenk de pasta in de ovenschaal. | Voeg de pastasaus, tomaten, passata en de groenten van de bakplaat toe en roer alles goed door elkaar. | Verdeel de geraspte parmezaan over de pasta. | Verdeel de ricotta met een lepel over de pasta. | |
5
Done
|
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven (200 graden) voor 20 minuten. | Haal de schaal uit de oven en serveer direct. | |