• Home
  • Hoofdgerecht
  • Dump en Bak: Mexicaanse Quinoa Ovenschotel. Snel, gezond en kidsproof!

Dump en Bak: Mexicaanse Quinoa Ovenschotel. Snel, gezond en kidsproof!

0 0
Dump en Bak: Mexicaanse Quinoa Ovenschotel. Snel, gezond en kidsproof!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 rode ui
2 paprika's
1 eetlepel olijfolie
1 groente bouillonblokje
180 gram quinoa
425 gram (1 blik) zwarte bonen
425 gram (1 blik) linzen
400 gram (1 blik) tomatenblokjes
1/2 theelepel komijn
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel uienpoeder
1/4 theelepel zout
150 ml salsa
150 gram geraspte kaas
aluminiumfolie

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Cuisine:

    Directions

    Dump en Bak: Mexicaanse Quinoa Ovenschotel

    2020 was het jaar van de traybake, 2024 draaide alles om de dinerbowls, en in 2025 ga ik vol voor de dump en bak gerechten. Deze makkelijke ovengerechten vragen minimale inspanning, maar leveren een volledige, voedzame maaltijd op waar iedereen van kan genieten.

    In de zomer zag ik het concept dump and bake steeds vaker voorbijkomen. En hoewel ik al wat recepten heb die in die richting gaan, wil ik me dit najaar echt verdiepen in dit soort snelle ovenmaaltijden. Je gooit (bijna) alles in een ovenschaal en de oven doet het werk. Heerlijk, toch? Mijn eerste poging: deze Mexicaanse quinoa ovenschotel.

    Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het gerecht begon te maken zonder te bedenken dat quinoa wel even moet garen in de oven. Ik dacht: twintig minuten en klaar. Maar nee… het werd veertig minuten. Afhankelijk van je oven kan het misschien iets korter, maar het belangrijkste is: de quinoa moet goed gaar zijn.

    Oké, het is dus niet een 100% dump & bake recept – je moet wel even de ui en paprika kort aanbakken. Doe je dat niet, dan blijven die stukken te hard. Daarna gaat echt alles in de ovenschaal: roeren en hup, de oven in. Zodra de quinoa gaar is, strooi je er nog wat kaas over en zet je hem even terug in de oven tot de kaas lekker gesmolten is.

    Wat de kinderen ervan vonden?
    Logan schepte twee keer op, en Parker… nou ja, die deed een beetje moeilijk over de gesmolten kaas (haar nieuwste excuus), maar uiteindelijk ging het gewoon allemaal op. En dat zonder drama – dat is bij ons al een overwinning!

    Deze ovenschotel gaan we zeker vaker maken, en ik ben nu superbenieuwd wat er nog meer werkt als dump & bake. Volgende op mijn lijstje: pasta. Maar ik heb ook ideeën gezien met noedels en dumplings, dus stay tuned!

    Dump en Bak Mexicaanse Quinoa Ovenschotel. Snel, gezond en kidsproof - Kidshoekje.nl

    Veelgestelde vragen (FAQ)

    Wat betekent ‘dump & bake’?
    Een dump and bake recept betekent dat je bijna alle ingrediënten in één keer in een ovenschaal doet, mengt en vervolgens de oven het werk laat doen.

    Moet ik de quinoa eerst koken?
    Nee, dat is niet nodig. De quinoa gaart in de oven samen met de bouillon en andere ingrediënten.

    Kan ik dit gerecht voorbereiden (mealpreppen)?
    Zeker! Je kunt de ovenschaal al klaar maken en vervolgens alleen nog in de oven doen. Of al helemaal bereiden, zonder de kaas en vervolgens het gerecht voor het eten nog 10 minuten verwarmen met de kaas.

    Is dit gerecht geschikt voor kinderen?
    Ja! De smaken zijn mild en je kunt het zelf zo pittig maken als je wilt. Bij ons thuis at zelfs de kieskeurige eter zijn bord leeg.

    Hoe lang moet de ovenschotel precies in de oven?
    Reken op ongeveer 30–40 minuten, afhankelijk van je oven. Controleer of de quinoa gaar is voor je de kaas toevoegt.

    Kan ik dit gerecht ook vegan maken?
    Ja, vervang de kaas door een plantaardig alternatief of laat de kaas helemaal weg.

    Steps

    1
    Done

    Verwarm de oven voor op 200 graden. | Zet vast een grote ovenschaal klaar. (20x30) | Spoel de quinoa af. | Kook 300 ml water. Voeg het bouilloonblokje toe en roer deze goed tot het is opgelost.

    2
    Done

    Was de paprika en snijd in stukjes. | Pel en snipper de ui. | Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak de ui en paprika in de pan voor 6 minuten. Tot de ui en paprika zacht zijn. Doe het mengsel in een ovenschaal

    3
    Done

    Voeg toe aan de ovenschaal de afgespoelde quinoa, zwarte bonen, linzen, tomatenblokjes (inclusief sap), groentebouillon, salsa, komijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en zout toe. Roer alles goed door elkaar.

    4
    Done

    Dek de ovenschaal goed af. Gebruik een aluminiumfolie of leg er een omgekeerde bakplaat op. Bak de schotel 40 minuten in de oven. | Roer na 20 minuten even goed door en dek weer goed af. | Na 40 minuten moet de quinoa grotendeels gaar zijn en het geheel zal nog wat vochtig zijn. Als de quinoa nog niet gaar is, dek de schaal opnieuw af en bak nog 5–10 minuten extra.

    5
    Done

    Voeg 50 gram kaas toe aan de schotel en roer goed door. | Strooi vervolgens de rest van de kaas over de bovenkant. Bak de ovenschotel nu onafgedekt nog 10 minuten, tot hij bubbelt en de kaas gesmolten is. | Serveer met verse jalapeneos en eventueel extra salsa. Genieten maar!

    wendy panse-moedt

    Met een liefde voor eten en reizen, neem ik mijn kleine mee in een ontdekkingstocht in de wereld van lekker eten.

    Beef Chimichurri Maken_ Zo Zet Je in 30 Minuten Iets Heerlijks op Tafel - Kidshoekje.nl
    previous
    Beef Chimichurri Maken? Zo Zet Je in 30 Minuten Iets Heerlijks op Tafel

    Add Your Comment