Directions
Florentines uit Zoet Zonder Suiker
Sinds februari is het op Kidshoekje sweet-friday, waarbij ik lekkere zoete bak recepten deel en vooral heel veel lekkere koekjes. Zoet hoeft niet suiker te betekenen. Uit het nieuwe kookboek Zoet Zonder Suiker van SUE, maakte ik voor deze sweet-friday de klassieke koekjes: Florentines, maar dan zonder geraffineerde-suikers.
Florentines vind ik echt heerlijke koekjes: dun, knapperig en als je gelukt hebt ook nog eens gedipt in chocolade. Ik wist dus meteen dat ik dit recept uit het Zoet Zonder Suiker kookboek wou maken. Echter liep ik wel tegen wat ingrediënten aan (zie hieronder de toelichting). Terwijl ik het recept maakte, dacht ik dat hierdoor alles mis ging en ik had er geen vertrouwen meer in. Schijnbaar vergat ik daardoor ook de stappen te lezen. Want stap 6 (hieronder) heb ik compleet overgeslagen. Mijn florentines waren daardoor niet zo dun, maar wel HEEEL LEKKER!
Het is helemaal goed gekomen met de koekjes. Ze zijn makkelijk te maken en hebben een heerlijke smaak. Merk je dat er geen geraffineerde suiker is gebruikt? Absoluut niet! Maar er wordt uiteraard ook gewoon maple syrup gebruikt.
Zelf heb ik de koekjes niet in chocolade gedipt, omdat mijn kinderen dit niet lekker vinden. Maar die stap lijkt mij een absolute aanrader ook.
Ingrediënten toegelicht:
Ik heb mezelf niet helemaal aan het recept gehouden, want ik kon zelf niet alle ingrediënten vinden of had ze niet in huis (wat ik wel dacht). Maar heb me wel aan de belangrijkste regels gehouden.
gedroogde cranberry’s – Ik dacht deze nog in huis te hebben, bleken rozijnen te zijn, dus in het recept de cranberry’s met rozijnen vervangen. Al lijken cranberry’s mij ook heerlijk!
gemalen kardemom – Had ik uiteindelijk ook niet in huis en vervangen door kaneelpoeder.
amandelpasta – vervangen door zelfgemaakte cashewnotenpasta, die ik ook uit het kookboek maakte. Deze is ook zo lekker!
kokosroom – Kon ik niet vinden in de supermarkt, dus vervangen voor kokosmelk, waarbij ik geprobeerd heb wel de dikke witte vet/room stukken te gebruiken.
Klik hier voor de recensie van Zoet Zonder Suiker
Deze post bevat ontvangen producten en affiliate links
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven op 180 graden (hetelucht) / 200 gram (elektrisch). | Bekleed een bakplaat met bakpapier. |
2
Done
|
Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een grote kom. |
3
Done
|
KaramelVerwarm in een steelpan de ahornsiroop en amandelpasta op middelhoog vuur voor de karamel. Verwarm het tot het begint te bubbelen. | Doe de kokosroom erbij en roer goed met een garde. | Zet het vuur laag en laat de karamel 5 minuten indikken. | Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. |
4
Done
|
Voeg de karamel bij het droge mengsel en roer goed door met een grote spatel. |
5
Done
|
Schep met een ijsschep 11 porties op een met bakpapier beklede bakplaat. |
6
Done
|
Leg de uitsteekvorm over een deeghoopje en smeer het plakkerige mengsel uit met een lepel. | Haal de uitseekvorm weg en druk het mengsel voorzichtig plat. Herhaal voor de andere koekjes. | |
7
Done
|
Zet de koekjes 12 minuten in de oven. | Laat de koekjes volledig afkoelen en zet ze vervolgens 20 minuten in de vriezer. | |
8
Done
|
DecorerenSmelt de chocolade in een kom die boven een pan heet water hangt (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. | Houd het koekjes horizontaal vast met de onderkant naar beneden. Dip de onderkant in de chocolade. | Leg het koekje op een met bakpapier bekleden bakplaat en laat de chocolade hard worden. |