Directions
Oma Citroencake
Als we het over klassieke cakes hebben, dan staat oma citroencake misschien wel op nummer één. Het is misschien een beetje een simpele cake, maar soms heb ik er echt zin in. Vooral als hij versgebakken is en nog een beetje warm. Heerlijk!
Oma’s cake heeft natuurlijk zijn naam te danken aan de ouderwetse cake zoals oma die vroeger bakte. Nou bakte mijn oma nooit, althans, niet dat ik me kan herinneren. Mijn moeder daarentegen wel, en vandaar dat ik zo van bakken houd. De cake bestaat alleen uit wat basisingrediënten die de meeste amateurbakkers wel in huis hebben. Denk aan suiker, bloem, boter en eieren. Het is dus de perfecte cake om last-minute te maken als je onverwacht gasten krijgt.
Welke cake moet ik de volgende keer bakken? Laat het weten in een reactie hieronder en inspireer me!
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Kan ik margarine gebruiken in plaats van boter?
Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat boter (vooral roomboter) meer smaak geeft dan margarine, dus de cake kan iets anders smaken.
Hoe zorg ik dat mijn cake luchtig wordt?
Klop de boter en suiker goed luchtig en voeg de eieren één voor één toe. Meng de bloem daarna voorzichtig door het beslag om de luchtigheid te behouden.
Mijn cake zakt in nadat hij uit de oven komt. Hoe komt dat?
Dit kan komen doordat de oven te vroeg is geopend of de cake nog niet volledig gaar was. Controleer altijd met een prikker of de cake goed gaar is.
Kan ik iets anders doen met de citroen?
Ja, je kunt ook het sap van de citroen toevoegen aan het beslag voor extra smaak. Heb je nou geen citroen of niet genoeg citroensap in huis, dan is dit geen ramp.
Kan ik dit recept gebruiken voor cupcakes?
Zeker! Verdeel het beslag over cupcakevormpjes en bak ze ongeveer 20-25 minuten op 180 graden. Controleer met een prikker of ze gaar zijn.
Hoe bewaar ik de cake het beste?
Bewaar de cake luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Hij blijft zo 3-4 dagen lekker. Je kunt hem ook invriezen, dan blijft hij tot 3 maanden goed. Snijd eventueel vast in plakken en vries die per plakje in. Is makkelijker als je zin hebt in een stukje.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. | Vet een cake blik in met bakspray of boter. (Doe er eventueel wat bakpapier in.) |
2
Done
|
Klop de zachte boter en suiker samen in een kom met een handmixer of in een standmixer totdat het mengsel luchtig is. |
3
Done
|
Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je na elk ei goed blijft kloppen. Zorg ervoor dat het mengsel goed gemengd is. |
4
Done
|
Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven het botermengsel en meng alles voorzichtig met een spatel of op een lage snelheid van de mixer totdat het net gemengd is. Zorg ervoor dat je het mengsel niet overwerkt. | Voeg de rasp van de citroen toe voor extra smaak en meng dit goed door het beslag. |
5
Done
|
Giet het beslag in het voorbereide cakeblik en strijk de bovenkant glad met een spatel. | Zet de cake voor 50-60 minuten in de oven. Als je een prikker in het midden van de cake doet, moet deze er schoon uit komen. | Laat de cake afkoelen in het blik voor 10 minuten en vervolgens op een rooster. |