Directions
Pittige Quinoa Roerbak
In 2013 – toen ik net begon met bloggen – was quinoa hét superfood. Het was zó populair dat het soms nergens meer te vinden was. Op de verpakking stond vaak: “Vanwege de grote vraag naar quinoa is de prijs tijdelijk verhoogd.”
Maar… wat is quinoa eigenlijk?
Quinoa is geen graansoort, ook al lijkt het er wel op. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is verkrijgbaar in verschillende kleuren: geel (de bekendste), rood, zwart en zelfs gemengd. Je kunt het kopen als zaden, vlokken of meel.
Waarom het zo’n superfood genoemd wordt? Quinoa zit bomvol vitamines, eiwitten en mineralen én is van nature glutenvrij. Daardoor is het een perfect alternatief voor rijst of pasta – ook voor kinderen met een glutenallergie.
In 2013–2014 kookte ik regelmatig met quinoa (iets wat ik nu eigenlijk weer vaker wil doen!). Deze spicy quinoa roerbak was toen een favoriet. Ik serveerde het vaak met gebakken pangafilet, maar ook zonder iets erbij is het een heerlijk vullende maaltijd.
Heb je kinderen die niet van pittig eten houden? Geen probleem! Laat dan gewoon de chilipoeder weg en vervang het door extra paprikapoeder. Voor volwassenen kun je wat chilivlokken apart op tafel zetten. Zo is het gerecht makkelijk aan te passen aan jong en oud!
Veelgestelde vragen (FAQ)
Is quinoa geschikt voor kinderen?
Ja! Quinoa is voedzaam, glutenvrij en licht verteerbaar, ideaal voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar.
Kan ik dit gerecht van tevoren maken?
Zeker! Je kunt het gerecht 1–2 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Even opwarmen in een pan of magnetron en klaar!
Wat kan ik serveren naast deze quinoa roerbak?
Lekker met gebakken vis, kipfilet of een eitje. Maar ook zonder iets erbij is het een volwaardige maaltijd.
Hoe maak ik het gerecht minder pittig?
Laat de chilipoeder weg en vervang deze eventueel door extra paprikapoeder voor een milde, kindvriendelijke versie.
Kan ik diepvriesgroenten gebruiken?
Ja hoor, dat is een prima alternatief als je weinig tijd hebt. Laat ze wel goed uitlekken zodat het gerecht niet te nat wordt.
Is dit gerecht glutenvrij?
Ja, zolang je een glutenvrije sojasaus gebruikt. Controleer altijd het etiket als je glutenvrij moet eten.
Cover afbeelding gemaakt met AI
Steps
1
Done
|
Breng 1 liter water aan de kook met de bouillonblokjes. Voeg de quinoa toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar 50 ml van het kookvocht. |
2
Done
|
Pel en snipper de rode ui en knoflook. Maak de paprika’s en courgette schoon. Snijd de paprika in reepjes en de courgette in halve plakjes. |
3
Done
|
Verhit 1 eetlepel sesamolie in een wok of diepe pan. Fruit de ui 3 minuten op middelhoog vuur. | Voeg de paprika, courgette, knoflook, sugar snaps, paprikapoeder en eventueel chilipoeder toe. Roerbak dit 8 minuten tot de groenten beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. |
4
Done
|
Meng in een kommetje de achtergehouden bouillon met de sojasaus en 1 eetlepel sesamolie. | Voeg de gekookte quinoa en de saus toe aan de groenten in de pan. Roerbak nog 2 minuten en serveer direct. |