Directions
Samosa Bloemkool Bowl
Het idee voor dit recept stond al maanden op mijn to-make lijst, maar op de een of andere manier kwam het er steeds niet van. Afgelopen weekend besloot ik dat het eindelijk tijd was om hem te maken. En serieus: waarom heb ik zo lang gewacht? Dit is zó’n makkelijk en verrassend lekker gerecht. De smaken doen denken aan samosa’s, maar dan zonder het frituren en zonder gedoe. Alles gaat gewoon in één ovenschaal, waardoor het ideaal is voor drukke ouders of wanneer je iets gezonds op tafel wilt zetten zonder uren in de keuken te staan.
Voor het bereiden van deze Samosa Bloemkool Bowl kun je het beste ongeveer een uur uittrekken. De krieltjes gaan eerst 25 minuten de oven in, daarna voeg je de bloemkool en ui toe voor nog eens 15 minuten en tot slot de doperwten en kikkererwten voor de laatste 15 minuten. Het klinkt misschien lang, maar je bent tussendoor bijna niets aan het doen. Terwijl de oven zijn werk doet, kun je makkelijk alvast rijst koken, de tafel dekken of de kinderen helpen met huiswerk.
Tijd besparen – Handig om vooraf al klaar te zetten
– De kruidenmix kun je prima een dag eerder mengen.
– Je kunt de bloemkool en ui alvast snijden en in de koelkast bewaren.
– De doperwten ontdooien ik snel door in een kom met wat kokend water uit de waterkoker erbij te gieten paar minuten laten staan en afgieten.
ZOVEEL KRUIDEN! Tips om Kruidenmix vervangen of vereenvoudigen
Heb je niet alle kruiden in huis? Geen stress!
Je kunt de mix makkelijk simplificeren door meer garam masala te gebruiken.
Geen kurkuma? Laat weg, het is vooral voor kleur en een warme ondertoon.
Geen gemalen koriander? Vervang door extra komijn.
Geen gemberpoeder? Laat weg of gebruik een klein beetje verse gember.
Wil je het nóg gemakkelijker maken? Gebruik 1–2 eetlepels kant-en-klare curry madras als vervanger van de hele mix. Zelf zijn de kruiden van dit gerecht, kruiden die ik standaard in de keuken heb.
Het resultaat was bij ons thuis een hit. Vooral met een beetje mangochutney erbij en wat naanbrood om te dippen. Zelfs mijn moeilijke eter vond het lekker en dat zegt echt wat. Dit gerecht komt absoluut vaker op tafel!
Veelgestelde vragen (FAQ)
Is dit gerecht geschikt voor jonge kinderen?
Ja, de smaken zijn mild. Wil je het nog milder? Gebruik dan minder garam masala.
Kan ik dit recept vegan maken?
Ja. Het recept is al vegan zolang je geen yoghurt gebruikt als topping. Gebruik in plaats daarvan een plantaardige yoghurt.
Hoe maak ik dit recept pittiger?
Voeg cayennepeper, chilivlokken of een beetje verse chili toe aan de kruidenmix.
Kan ik dit gerecht bewaren of mealpreppen?
Ja! Je kunt de bowl 3 dagen bewaren in de koelkast. Het gerecht is ook ideaal om mee te nemen naar werk of school.

Steps
|
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 220 graden. | Zet een ovenschaal klaar. |
|
2
Done
|
SpecerijenmixMeng in een kom: 1 el kurkuma, 1 el komijn, 2 tl koriander, 2 tl garam masala, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl zwarte peper en ½ tl gemberpoeder. Zet opzij. |
|
3
Done
|
AardappelsIn een kom meng: 700 gram krieltjes, 2 el olijfolie, 2 tl koosjer zout, Verdeel het over de ovenschaal en zet 20 minuten in de oven. |
|
4
Done
|
BloemkoolSnijd 1 bloemkool in kleine roosjes. | Snijd 1 gele ui in dunne plakjes. | Doe de bloemkool en ui met 1 el olijfolie, 1 tl koosjer zout, 1 el van de specerijenmix in een kom en hussel goed door elkaar. Haal de ovenschaal na 20 minuten uit de oven, voeg het bloemkool mengsel toe en hussel goed door. Zet de oven nog een 20 minuten in de oven. |
|
5
Done
|
Spoel de kikkererwten af. | Doe de kikkererwten met de ontdooide doperwten in een kom met 1/2 theelepel zout en de rest van de specerijenmix. Hussel goed door elkaar. Haal na de tweede 20 minuten de ovenschaal uit de oven en voeg de kikkererwten en doperwten toe. Hussel goed door en zet nog een 15 minuten in de oven. |
|
6
Done
|
Serveer de Samosa Bloemkool bowl met naan, griekse yoghurt, koriander, papadums en wat mangochutney. |




