Directions
Beef Wellington
(23-02-2015) Ik ben dol op koken, mag duidelijk zijn. Hierdoor denken veel mensen dat Marcel (mijn man), nooit kookt of het niet leuk zou vinden. Dit is helemaal niet zo. Marcel kookt ook graag, vooral als hij mag experimenteren. Vooral als het om vleesgerechten gaat laat ik dat aan hem over. Hij vind het leuk, ik minder.
Iedere week hebben wij Sunday Dinner met vrienden, ene week bij hun, andere week bij ons. En als het dan bij ons is, koken ook Marcel en ik om en om. Als het zijn beurt is, dan duiken de mannen in de keuken en gaan ze ook experimenteren en dit keer werd het naar recept van Jamie Oliver: de Beef Wellington!
Beef Wellington bestaat uit runderbiefstuk (bij voorkeur ossenhaas), ganzenleverpastei en een duxelle (paddenstoelen met kruiden), wat in bladerdeeg wordt verpakt en in de oven gegaard. Het belangrijkste van een beef wellington is dat je goede kwaliteit vlees hebt. Geen stukje vlees van de supermarkt (waar vaak water in zit) maar een goed mals stukvlees van de slager. Ik ging voor ossenhaas, maar helaas had mijn slager geen mooi heel stuk van één kilo, dus gaf hij mijn een malse kogelbiefstuk. Voor beef wellington wil je namelijk wel één stuk vlees hebben.
Naast dat de ossenhaas (op advies van de slager) een kogelbiefstuk werd, gebruikten wij in plaats van ganzenlever, kippenlevertjes. Ik ben helemaal niet dol op lever, maar we gingen het proberen en SPOILER ALERT, ik vond het best lekker verwerkt in de duxelle.
De beef wellington was prachtig en lekker geworden. Jammer genoeg was alleen het deeg aan de onderkant niet geheel gaar, maar in het vervolg is dat op te lossen door het halverwege of tegen het einde om te draaien.
Bij de Wellington serveerde we wortels met broccoli en aardappelpuree en een gravy. Ook een aanrader voor de kerstdagen!
*dit recept stond voorheen op Recepthoekje.nl (datum 23-02-2015), dit recept is geïnspireerd op recept van Jamie Oliver.
Bekijk ook eens:
Steps
1
Done
|
VoorbereidingLeg het vlees uit de koelkast minimaal één uur van te voren om goed op kamer temperatuur te komen. | Haal eventueel het bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien. |
2
Done
|
Verwarm de oven voor op 210 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier | |
3
Done
|
VleesWrijf het vlees in met zout en peper. | Zet een grote koekenpan op hoog vuur op het fornuis.| Schenk 1 etlp olijfolie in de pan en leg het vlees in de pan met een klontje boter en 1 takje rozemarijn. | Draai het vlees regelmatig om, je wilt namelijk alleen de buitenkant dicht schroeien. Als alle kanten van het vlees dicht geschroeid zijn, leg het vlees op een schoon bord.| Maak de pan schoon. |
4
Done
|
Pel en snipper de ui. | Maak de paddenstoelen schoon en hak fijn. | |
5
Done
|
DuxelleZet de schone koekenpan op het fornuis en verhit 1 eetlepel olijfolie. | Voeg de paddenstoelen, ui, geperste knoflook en naalden van de twee takjes rozemarijn toe. | Bak het paddenstoelenmengsel voor 15 minuten, terwijl je in de pan blijft roeren.| |
6
Done
|
Snij ondertussen de levertjes iets kleiner. | Voeg de levers en worcestershire saus toe aan de paddenstoelen en laat dit nog 3-4 minuten even bakken op een laag vuur. | |
7
Done
|
Schep de duxelle uit de pan, op een grote snijplank en voeg de truffelolie toe. | Hak het mengsel nog wat fijner zodat het smeerbaar is. | Verkruimel het brood op de duxelle de roer het er doorheen. | |
8
Done
|
Strooi wat bloem op een schoon aanrecht en rol de bladerdeeg uit. (Het bladerdeeg moet groot genoeg zijn om compleet het vlees te kunnen bedekken en een kleine rand over te houden. Moet je wat deeg aan elkaar plakken, doe dit dan met een geklutst ei om de randen aan elkaar te plakken en druk het aan met een vork. ) |
9
Done
|
|
10
Done
|
Leg de beef wellington met de open kant naar beneden (als het kan) op de bekleden bakplaat. | Zet de bakplaat in de oven voor 40 minuten in de oven. | Draai de beef de laatste 10 minuten nog even om (indien mogelijk). |
11
Done
|
Haal de Beef Wellington uit de oven en laat hem nog 5 minuten rusten voor je hem serveert. |