Directions
Saté Bowl
Ik vind saté echt heerlijk, zelfs plantaardige saté. In de zomer maak ik voor op de barbecue altijd vegetarische saté, maar ook op een wit bolletje gewoon saté uit de diepvries (zo’n kant-en-klaar bakje) vind ik heerlijk. Ik had weer zin in saté, maar voor het avondeten eten we dit vaak met nasi en daar had ik geen zin in. En toen kwam ik op het idee voor een saté bowl!
De laatste tijd probeer ik steeds weer nieuwe diner bowls te bedenken. Diner bowls zijn makkelijke en snelle maaltijden, waarbij de kinderen zelf bepalen wat er op hun bord komt te liggen. Er is altijd een kleine basis, zoals hier rijst. De diner bowls zorgen ervoor dat iedereen iets op zijn bord heeft wat ze lekker vinden en opeten zonder gezeur. Mijn ervaring is dat mijn kinderen meer proberen als ze zelf mogen kiezen wat er op hun bord komt te liggen.
En deze saté diner bowl was een groot succes bij ons allemaal. Mijn kinderen zijn dan wel niet zo’n fan van saté, maar de rest eten ze wel (oh, behalve de sambal uiteraard). Ik kan dus genieten van wat ik lekker vind en zij ook. Deze bowl gaan we in elk geval veel vaker maken. Voor de saté zijn we trouwens heel makkelijk gegaan voor gewoon een diepvriesbakje, maar je kan het ook zelf maken als je er tijd voor hebt.
Ingrediënten
- Kip/Plantaardige saté: Wij eten thuis vegetarisch, dus voor dit recept maakte ik plantaardige saté, maar je kunt ook heel goed kipsaté gebruiken. Gebruik je eigen recept of gewoon kant-en-klaar uit de diepvries van de supermarkt. Net waar je tijd, zin en budget voor hebt.
Klik hier voor recept voor Vegetarische Saté.
- Satésaus: Ik gebruikte gewoon kant-en-klare satésaus voor deze diner bowl. Soms moet je het niet ingewikkelder maken dan nodig. En wij vinden sommige pindasauzen van de supermarkt ook lekker. Uiteraard kun je ook zelf satésaus maken.
- Sambal: Dit is een toevoeging aan de saté bowl waar mijn kinderen geen gebruik van maken, maar wij vinden het zelf wel altijd heel lekker in combinatie met saté.
- Gebakken uitjes: Ook dit is een toevoeging waar niet iedereen in ons huis dol op is, maar voor mij een must bij saté.
- Rijst: Ik maakte witte basmatirijst in mijn rijstkoker, maar je kunt ook kiezen voor een andere rijst die je in huis hebt.
- Sperziebonen: Om wat groenten aan het gerecht toe te voegen maakte ik sperziebonen. Een andere groenteoptie zou bijvoorbeeld haricots verts kunnen zijn.
- Kroepoek: Om wat crunch aan het gerecht te geven en omdat ik weet dat mijn kinderen dit heel lekker vinden, hoort er bij saté natuurlijk ook wat kroepoek. Je kunt ook voor cassave gaan als je die liever hebt.
- Komkommer: Een frisse toevoeging van de komkommer en weer wat extra groenten waarvan ik zeker weet dat mijn kinderen het zullen eten. Een andere optie naast komkommer is zuur of, als je dit niet hebt, kunnen augurken ook heel goed.
- Omelet: Tot slot nog wat rolletjes omelet. Tevens een toevoeging omdat ik weet dat mijn zoon niet van saté houdt, maar dan toch wat proteïne binnen krijgt.
FAQ
Kan ik de plantaardige saté vervangen door kipsaté?
Ja, je kunt de plantaardige saté gemakkelijk vervangen door kipsaté, maar ook varkenssaté is een optie. Gebruik je eigen recept of een kant-en-klaar bakje uit de supermarkt, afhankelijk van je voorkeur en tijd.
Hoe kan ik de saté bowl aanpassen voor kinderen die niet van pittig eten houden?
Laat de sambal weg bij de kinderporties en voeg eventueel extra komkommer of andere milde ingrediënten toe die ze lekker vinden. Zo kunnen ze hun eigen bowl samenstellen zonder dat het te pittig wordt.
Kan ik de saté bowl van tevoren bereiden?
Ja, je kunt de ingrediënten van tevoren bereiden en afzonderlijk bewaren. Vooral de sperziebonen, saté en satésaus kun je makkelijk vooraf maken. Vlak voor het serveren kun je de saté en groenten opnieuw opwarmen en de bowl samenstellen. Dit maakt het een snelle maaltijd voor drukke dagen.
Hoe lang kan ik de saté bowl bewaren?
Heb je leftovers, wat ik mij niet kan voorstellen. Dan kun je makkelijk tot 2 dagen erna het gerecht nog eten. Bewaar het in de koelkast in luchtdichte containers opslaat.
Steps
1
Done
|
KomkommerWas de komkommer en snijd in plakjes. |
2
Done
|
Kipsaté en SatésausBereid de Kipsaté volgens je eigen recept op de aanwijzingen van de verpakking. | Het zelfde geld voor de saté saus. | |
3
Done
|
RijstBreng een pan met ruime hoeveelheid aan de kook voor de rijst. | Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. (Of gebruik je rijstkoker). |
4
Done
|
SperziebonenMaak de sperziebonen schoon en halveer ze. | Doe de sperziebonen in een pan met water en breng dit aan de kook. | Kook de sperziebonen 8-10 minuten. | Giet af. |
5
Done
|
OmeletKluts de eieren los in een kom met 1/2 theelepel sojasaus. | Roer alles goed door. | Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan. | Schenk 1/3 van het ei mengsel in de pan. | Beweeg de pan zo, dat de hele bodem met ei bedekt is. | Bak 2 minuten tot bovenkant ook bijna is gestold. | Rol de omeletten in de pan op en leg op een snijdplank. | Snijd de rol omeletten in reepjes. | Bak ook de rest van het ei mengsel. |
6
Done
|
Saté BowlDoe een flinke schep rijst in je bowl. | Doe vervolgens wat van de saté met pindasaus naast de rijst. | Vul de rest van de bowl met de sperziebonen, omeletten, kroepoek en komkommer. | Maak af met wat gebakken uitjes en sambal. | Serveer direct. |