125 ml water | |
125 ml melk | |
2 1/2 theelepel (1 zakje) gist (gedroogd) | |
1/4 theelepel suiker | |
375 gram + extra bloem '00' | |
1 eetlepel + extra olijfolie | |
1 theelepel zout |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Vrijdag is voor pizza of althans één keer in de twee weken eten wij pizza op vrijdag. Diepvries, thuisbezorg en heel heel heel soms dan maken we het zelf. Iets wat de kinderen natuurlijk het allerleukste vinden, maar laten we eerlijk zijn wij ouders hebben daar niet altijd zin in. Mocht je wel eens de mouwen willen opstropen en zelf pizza maken, dan heb ik mijn basisrecept voor pizzadeeg voor je.
Bij het maken van pizza is het belangrijkste, je kinderen mee laten helpen! Laat ze lekker ze lekker alles afwegen en natuurlijk goed helpen met kneden. Gezien dan een lange wacht periode is, kan je ook even het deeg alvast maken en de kids laten helpen bij het rollen en natuur: Pizza bekleden. Laat ze zelf in de supermarkt kiezen wat zij op hun pizza willen eten.
De pizza’s kun je net als ons ook in leuke figuren rollen. Logan wou een hartje en Parker een poesje. Pizza is de beste manier om kinderen aan het koken te krijgen.
Bloem ’00’ – Voor het maken van Pizza en Pasta kun je het beste ’00’ bloem/meel gebruiken. In de supermarkt staat dit meestal bij de gewone bloem en zal het waarschijnlijk als pizza bloem aangegeven staan.
Gist – Voor de gist gebruikte ik gewoon een gist zakje van Dr Oetker. Te vinden bij de bakspullen.
Klik hier voor meer pizza recepten
1
Done
|
In een steelpan verwarm het water met de melk tot het lauw warm is. | Schenk de melk in een grote kom en voeg de gist en de suiker toe. Roer alles goed door met een houten pollepel. Laat het staan voor minimaal 5 minuten. |
2
Done
|
Roer de olijfolie, zout en 340 gram bloem door de gist heen. Gebruik eventueel de houten pollepel hier voor. Als alles gemengd is en meer een deeg vormt. Kneed dan verder met je handen. | Indien nodig voeg meer bloem toe. Je wilt het deeg niet te nat (voeg meer bloem toe) maar ook niet te droog (voeg wat water toe). | |
3
Done
|
Op een schoon aanrechtblad strooi wat bloem en leg het deeg erop. | Doe wat bloem op je handen en kneed het deeg goed door tot deze glad en elastisch is. Dit kan best 10 + minuten duren. |
4
Done
|
Vet een grote kom in met wat olijfolie en leg de deegbal in de kom. | Smeer ook de bovenkant van het deeg wat in met olie. | Dek de kom af met wat plastic folie en laat het rusten voor minimaal 3 uur. | |
5
Done
|
Pizza makenNa 3 uur of meer is het deeg klaar om pizza van te maken. | Verwarm de oven voor op 220 graden. | Zet een bakplaat neer en bekleed deze eventueel met bakpapier. Verdeel het deeg in 3-4 stukken. | Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot je een pizza hebt met een gewenste dikte. | Leg de pizza op de bakplaat. | Smeer het deeg in met een klein beetje olijfolie. | Smeer tomatensaus met eventueel wat oregano of pizza kruiden in. Laat de randjes vrij. | De pizza moet voor 10 minuten in de oven. |
6
Done
|
Haal de pizza uit de oven en bedek met de gewenste toppings. | Zet de pizza nog 5 tot 10 minuten in de oven. Afhankelijk van de dikte van de pizza en de oven. | |