Citroen Maanzaad Muffins

0 0
Citroen Maanzaad Muffins

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

60 gram ongezouten boter (gesmolten)
120 gram suiker
1/2 theelepel vanille extrat
1 ei
120 ml melk (evt. plantaardig)
1 citroen
210 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel baking soda
1/4 theelepel zout
1 eetlepel maanzaad

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Directions

Citroen Maanzaad Muffins

Af en toe heb ik ineens weer zin om muffins te bakken, en een recept dat al heel lang op mijn ’to-make’ lijst staat, zijn deze citroen-maanzaad muffins. Eindelijk had ik de twee hoofdingrediënten in huis.

Wat is nou het verschil tussen een cupcake en een muffin?
Ja, die vraag krijg ik elke keer van mijn kinderen als ik muffins maak. Eerlijk gezegd, wist ik het niet precies! Voor mij is het belangrijkste verschil altijd geweest dat muffins geen topping hebben en vaak iets minder zoet zijn. Na wat onderzoek te hebben gedaan, blijkt dat inderdaad de ingrediënten en de zoetheid het belangrijkste verschil zijn. Ook zou de textuur anders zijn, maar dat vind ik niet altijd gelden voor alle muffins.

Deze citroen-maanzaad muffins zijn het perfecte baksel voor de nazomer. Ze hebben de frisse, zomerse smaak van citroen, maar het weer is eindelijk wat koeler, zodat de oven weer aan kan. Natuurlijk kun je deze muffins het hele jaar door maken, maar in de nazomer is het altijd extra genieten.

nmiddels heb ik ook geleerd wat een goede muffin maakt. Na het zien van zo’n 600 TikTok-tips over hoe je ‘bakery style’ muffins maakt, zijn dit de tips waar ik het meeste in geloof:

  • Laat je beslag minimaal een half uur rusten voordat je het in de oven zet.
  • Vul alleen elke tweede muffinvorm, zodat ze niet direct naast elkaar zitten.
    Door elke andere cup te vullen, kunnen de muffins zich beter verspreiden en een mooie bolle bovenkant vormen zonder tegen elkaar aan te komen. Deze techniek zorgt er ook voor dat de muffins mooi bruin worden, wat een goudbruine muffin-top oplevert.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de muffins 5 minuten op deze temperatuur.
    Draai dan de temperatuur terug naar 180 graden en bak voor de resterende tijd. Dit zorgt ervoor dat je van die mooie hoge bollen krijgt.

Heb jij nog een tip? Of misschien wel een verzoek voor een muffinrecept? Laat het me weten in een reactie hieronder.

FAQ

Hoe lang blijven de citroen-maanzaad muffins vers?
Bewaar de muffins in een luchtdichte doos op kamertemperatuur. Ze blijven ongeveer 3-4 dagen vers. Je kunt ze ook invriezen voor maximaal 3 maanden.

Hoe voorkom ik dat mijn muffins te droog worden?
Droge muffins kunnen ontstaan door overmixen van het beslag of door te lang bakken. Meng de droge en natte ingrediënten tot ze net gemengd zijn, en controleer de muffins regelmatig tijdens het bakken om uitdroging te voorkomen.

Hoe weet ik op mijn Muffins gaar zijn?
Prik aan het einde van de bak tijd een saté prikker in het midden van een van de muffins en trek deze er uit. Als er nog beslag aan de prikker is, kun je hem nog 5 minuten in de oven laten (let wel op dat de bovenkant niet te bruin wordt). Komt hij er schoon uit, dan is je muffin klaar.

 


Deze blog bevat affiliate links. Ik krijg een klein bedrag als je via deze link/code iets koopt, hier zitten verder geen extra kosten voor jouw aan verbonden. Klik hier voor meer info

Steps

1
Done

In een kom meng de gesmolten boter en de suiker. | Voeg het ei en de vanille extract toe en mix dit er doorheen. | Was de citroen en doe de rasp van de citroen bij het ei-mengsel. | Snijd de citroen door de helft en pers het sap er uit. Doe het citroen sap bij het ei-mengsel. | Mix alles goed door elkaar. |

2
Done

In een tweede kom meng de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en het maanzaad door elkaar. | Voeg het bloemmengsel, geleidelijk met de melk toe aan het ei-mengsel en mix alles tot een goed gemengd en glad beslag. | Dek het beslag af en zet deze voor minimaal 30 minuten in de koelkast, zo wordt het beslag goed dik.

3
Done

Verwarm de oven voor op 220 graden. | Neem een muffinbakvorm voor 12 muffins en doe hier 6 muffinpapiertjes in. Wat betekend dat je alleen elke tweede muffinvorm vult, zodat ze niet direct naast elkaar zitten. Door elke andere cup te vullen, kunnen de muffins zich beter verspreiden en een mooie bolle bovenkant vormen zonder tegen elkaar aan te komen. Deze techniek zorgt er ook voor dat de muffins mooi bruin worden, wat een goudbruine muffin-top oplevert.

4
Done

Vul de muffinpapiertjes tot de rand met het beslag. | Zet de muffinbakvorm in de voorverwarmde oven voor 5 minuten. | Als de 5 minuten voorbij zijn, laat je de muffins in de oven en draai je de warmte naar 180 graden. De muffins laat je nog eens 12-15 minuten tot ze gaar zijn staan. | Controleer of de muffins gaar zijn door een prikker in het midden van een muffin te doen. Komt deze er schoon uit dan zijn je muffins klaar. | Laat de muffins compleet afkoelen.

wendy panse-moedt

Met een liefde voor eten en reizen, neem ik mijn kleine mee in een ontdekkingstocht in de wereld van lekker eten.

Knapperige Zoete Aardappel Salade - Kidshoekje.nl
previous
Knapperige Zoete Aardappel Salade
Gevulde Pizza Pitas - Kidshoekje.nl
next
Gevulde Pizza Margarita Pitas

Add Your Comment