125 ml + 1 etlp melk (plantaardig) | |
50 ml yoghurt | |
1 tlp vanille extract | |
350 gram + extra bloem | |
1 tlp bakpoeder | |
snufje (1/4 tlp) zout | |
100 gram boter (ongezout) | |
50 gram suiker | |
1 ei | |
In huis |
|
bakpapier | |
bakplaat | |
deegroller | |
ronde uitstekers of glas |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Ontbijt
Bij het kerstontbijt horen niet alleen lekkere broodjes. Je mag best wat uitpakken. Maak bijvoorbeeld klassieke scones en serveer het met clotted cream, lemon curd en jam.
De kerstdagen geven mij een ontzettend warm gevoel van gezelligheid en familie. De verklaring? Mijn ouders en dan met namen mijn moeder, al mag ik mijn vader absoluut niet uitvlakken. Mijn moeders favoriete feestdag van het jaar is kerstmis. Ik weet dat we soms in September als kerstfilms aan het kijken waren. Iets wat ik nu overigens ook gewoon doe. Ze wist altijd uit te pakken voor kerst. Van tradities met mijn broer en ik. Tot decoraties en heerlijk eten. Mijn moeder nam altijd het kerstontbijt voor rekening, daar waar mijn vader groots uitpakte met het kerstdiner.
Eten hoort bij mij dus echt bij de kerstdagen en inmiddels met twee kinderen wil ik die gezelligheid, die liefde, die tradities ook over brengen naar mijn kinderen. Ik weet dat ik nog veel van mijn moeder kan leren. Vooral omdat ik gewoon soms chaotisch ben met de feestdagen. Maar het begint voor mij met eten en sinds een aantal jaar is er iets wat ik altijd maak voor het kerstontbijt: Scones. Ik ben er dol op en behalve dat ik ze zo lekker vind. Zit er gewoon zoveel momenten en herinneringen aan, dat dat juist iets extra’s toevoegt. Dat beetje liefde dat iedereen wel kan gebruiken.
Bij scones hoort lemon curd, jam en clotted cream en van die laatste deel ik vandaag op de blog het recept. Klinkt ingewikkeld? Helemaal niet! Je hebt maar twee ingrediënten nodig om deze clotted cream zelf voorbij jouw scones te maken. Klik hier voor het recept
Maak jij deze feestdagen ook scones voor ontbijt, dessert of misschien wel een high tea? Mocht je een foto maken en deze op de social kanalen delen! Tag dan vooral @kidshoekje. Als ik de post voorbij zie komen zal ik hem zeker delen! Happy Baking.
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 200 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. |
2
Done
|
In een kom meng de melk, yoghurt en vanille samen. | |
3
Done
|
In een kom meng de bloem, bakpoeder en zout samen. | Snij de boter en blokjes en kneed deze door de bloem heen. | Voeg de suiker toe en kneed deze er doorheen. | Maak een kuil in het deeg en schenk hier de melk in. | Kneed het deeg met je handen (of gebruik een mixer met deeghaken) tot een goed gemengd deeg. | |
4
Done
|
Strooi wat bloem over een schoon aanrecht en rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 cm. | Dit een glas of ronde uitsteker in het bloem en steek de scones uit het deeg. | Leg de scones op de bakplaat. Hou wel genoeg ruimte tussen de scones. | Kun je geen scones meer uit het deeg halen? Kneed dan weer een deegbal en rol nogmaals uit. | |
5
Done
|
Split het ei, je hebt alleen het eigeel nodig. | In een kom meng het eigeel met 1 eetlepel melk. | Smeer de scones in met het eimengsel. | Bak de scones voor 15 minuten in de oven tot ze goed gerezen zijn en goud bruin. | Haal de scones uit de oven en laat ze afkoelen. |