Directions
Vegetarische Pasta Primavera
We leven in een tijd waarin AI en tools zoals ChatGPT steeds meer terrein winnen. Als content creator en blogger zie ik dat natuurlijk als een soort ‘concurrent’… en tegelijkertijd gebruik ik het ook gewoon zelf. Bijvoorbeeld om m’n teksten nog even snel te laten checken op grammatica. 😅 Toch hoop ik dat we met z’n allen de waarde van de menselijke ervaring blijven waarderen en dit soort tools vooral als inspiratiebron gebruiken. Waarom ik dit zeg? Omdat ik ChatGPT vroeg om een weekmenu voor me te maken. En daar kwam een klassieker voorbij die ik allang vergeten was: Pasta Primavera.
Gebruik ik dan zomaar een AI-recept? Nope! Ik ben gaan zoeken naar échte menselijke ervaringen met dit gerecht. Wat zit erin? Hoe maken anderen het? En toen dacht ik: dit ga ik lekker vegetarisch en kindvriendelijk maken.
Maar wat is Pasta Primavera eigenlijk?
Pasta Primavera is een kleurrijk pastagerecht boordevol verse voorjaarsgroenten – denk aan paprika, wortel, broccoli, doperwten of courgette – vaak gecombineerd met een lichte saus op basis van olijfolie, room of Parmezaanse kaas. Het is van oorsprong een Amerikaans-Italiaans gerecht dat letterlijk “lente pasta” betekent. Ideaal om kinderen wat extra groenten te laten eten zonder dat ze het echt doorhebben.
Wat vonden de kinderen?
Zoals ik al vaker heb gezegd: ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten. Mijn zoon is een makkelijke eter, maar mijn dochter… die heeft het niet zo op ‘sauzen’. Ik serveerde deze Pasta Primavera dus met lichte spanning. Ik hield serieus m’n adem 10 minuten in – en wat bleek? Parker at alles op. YES! Eindelijk weer een ander pastasaus recept dat ik kan toevoegen aan ons standaard pasta-weekmenu.
Natuurlijk zei ze nog even dat die groenten niet hoefden (terwijl het precies de groenten zijn die ze wel lekker vindt 😏), maar haar bordje was leeg. Net als de mega pan pasta die ik had gemaakt.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Is Pasta Primavera geschikt voor kinderen?
Zeker! De groenten zijn fijn gesneden en je kunt makkelijk variëren met smaken die jouw kinderen wél lekker vinden.
Kan ik Pasta Primavera van tevoren maken?
Ja, dit gerecht is prima van tevoren te bereiden en op te warmen. Bewaar het afgedekt in de koelkast tot 2 dagen.
Welke groenten zijn het lekkerst in Pasta Primavera?
Paprika, courgette, wortel, broccoli en doperwten doen het altijd goed. Maar je kunt ook variëren met wat je in huis hebt!
Kan ik dit recept ook vegan maken?
Absoluut! Laat de Parmezaanse kaas weg of gebruik een plantaardige vervanger, en kies plantaardige room indien nodig.
Welke pasta gebruik je voor dit gerecht?
Spaghetti, penne of fusilli werken het beste – iets waar de saus lekker aan blijft hangen.
Steps
1
Done
|
Breng een pan water aan de kook met een snuf zout. | Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. | Giet de pasta af, maar bewaar 200 ml van het kookvocht. |
2
Done
|
Was de broccoli en snijd in roosjes. | Was de courgette en snijd in halve plakjes. | Was de paprika en snijd in stukjes. | Pel en hak de knoflook fijn. |
3
Done
|
Verwarm de olijfolie in een koekenpan. | Voeg de ui en knoflook toe en bak voor 2 minuten. | Voeg de broccoli, paprika en courgette toe met de Italiaanse kruiden, zout en peper en bak 8-10 minuten tot de groenten zacht worden. |
4
Done
|
Voeg de pasta en doperwten toe aan de groenten samen met de slagroom en pastawater. Breng het al roerend aan de kook en laat de saus in dikken ongeveer 3-4 minuten. |
5
Done
|
Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer door de pasta. | Serveer direct! |