Directions
Witte Chocolade Boterkoek
In 2013 maakte ik voor het eerst deze Witte Chocolade Boterkoek. Soms vraag ik me af of je het niet gewoon een blondie zou kunnen noemen, want in vergelijking met een traditionele boterkoek bevat dit recept niet per se veel boter. Wel zit er een flinke hoeveelheid witte chocolade in, wat zorgt voor een heerlijk smeuïge textuur en een romige smaak.
Boterkoek is een van mijn favoriete (en misschien wel meest ongezonde) koekjes. Maar eerlijk? Een warm stukje boterkoek maakt me altijd gelukkig! In tegenstelling tot een blondie, waarbij stukjes chocolade door het beslag gaan, smelt je hier de chocolade en meng je het door het beslag. Daarna gaat er nog een extra laag gesmolten witte chocolade overheen, wat deze boterkoek echt onweerstaanbaar maakt.
Tip: Gebruik kwalitatief goede witte chocolade, omdat goedkopere varianten sneller klonteren bij het smelten. Ik gebruik graag Milka-repen voor dit recept.
Ben je benieuwd naar het verschil tussen een blondie en deze boterkoek? Bak het recept en proef het zelf!
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Kan ik melk- of pure chocolade gebruiken in plaats van witte chocolade?
Je heb bij het gebruiken van een andere chocolade natuurlijk niet meer een witte chocolade boterkoek. Maar mocht je niet genoeg witte chocolade hebben, zou je wel een combinatie kunnen maken bijvoorbeeld door een andere chocolade voor de topping te gebruiken.
Hoe bewaar ik deze boterkoek het beste?
In een luchtdichte doos in de koelkast blijft de boterkoek ongeveer 3-4 dagen vers. Zie ook de volgende vraag.
Kan ik de boterkoek invriezen?
Ja! Snijd de boterkoek in stukken en bewaar deze tot 3 maanden in de vriezer. Wil je een stukje eten haal je deze uit de vriezer en laat je ze 10 minuten ontdooien.
Waarom moet ik de chocolade au bain-marie smelten?
Dit voorkomt dat de chocolade verbrandt en zorgt voor een gladde, klontvrije massa.
Kan ik extra toppings toevoegen?
Absoluut! Denk aan gehakte noten, extra chocolade stukjes of een snufje zeezout.
© Afbeeldingen in deze blogpost zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Wendy Moedt. Wil je een afbeelding gebruiken? Neem dan contact op via kidshoekje@gmail.com
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 175 graden. | Neem een vierkante bakblik en vet deze in met bakspray of doe er bakpapier in. | Hak de chocolade in stukjes. |
2
Done
|
Doe een laagje water in een pan en laat dit warm worden, maar niet koken. | Zet hier een hitte bestendige kom boven en doe er 200 gram chocolade en boter in. | Laat de chocolade compleet smelten.| Zodra de chocolade is gesmolten haal de kom van de pan en roer even goed door. |
3
Done
|
In een kom mix de suiker, eieren en vanille extract samen. | Voeg de gesmolten chocolade toe en mix het goed door. |
4
Done
|
In een aparte kom meng de bloem, bakpoeder en zout. | Voeg het bloemmengsel beetje bij beetje toe aan de chocolade. |
5
Done
|
Schenk het beslag in het bakblik en zet deze voor 22-25 minuten in de oven tot de bovenkant goud bruin is. De inhoud moet niet meer vloeibaar zijn, maar mag wel nog zacht zijn. |
6
Done
|
Haal de boterkoek uit de oven en laat 20 minuten in het bakblik afkoelen. |
7
Done
|
Smelt de overige witte chocolade, zodra de boterkoek is afgekoeld, en drapeer deze over de boterkoek. | Zet de boterkoek minimaal 1 uur in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden. |