1 Rode ui | |
100 gram champignons | |
1 teen knoflook | |
50 gram boter | |
1/2 eetlepel sojasaus | |
1 tak rozemmarijn | |
2 eetlepels bloem | |
1 bouillonblokje (groente) | |
500 ml water | |
zout en peper |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Bij een kerstdiner met kalkoen horen wat mijn familie betreft twee soorten saus: Cranberrysaus (waarvan ik het recept vandaag ook deel) en Gravy. Gravy is eigenlijk gewoon jus, maar in de Amerikaanse keuken is deze net iets dikker dan dat wij hem kennen bij ons stamppotje. Ik ben dol op gravy. Je zou het ook heel goed met een dikke roomsaus kunnen vergelijken. Nu wordt jus of gravy natuurlijk over het algemeen gemaakt van vlees. Maar, wij gaan liever voor een plantaardige optie en dus maakte ik een vegetarische gravy. En geloof mij, die wil je proberen! En als je mij niet geloofd, vraag het dan aan mijn zoon waar van de mond open viel toen ik zei dat die ‘paddenstoelen’ die hij zo vies vind, dat daar deze lekkere saus mee is gemaakt!
De gravy is heerlijk bij een kerstkalkoen of bij een vegetarische Christmas Bowl, van die laatste volgt heel snel het recept. Het is een heerlijke saus ook voor bijvoorbeeld gehaktballetjes of over de aardappelpuree. Kortom, een absolute must dit jaar bij het kerstdiner.
TIP
Saus over? Vries het in! Wil je het weer gebruiken, laat het dan iets ontdooien en warm het weer op in een sauspan!
Bekijk ook eens:
1
Done
|
Pel en snipper de ui en de knoflook. | Snij de champignons klein. | Hak de naalden van de rozemarijn fijn. | |
2
Done
|
In een sauspan smelt de boter. | Voeg de ui toe aan de pan en fruit de ui tot deze glazig wordt. | Voeg de knoflook en champignons toe en bak deze 8 minuten mee tot ze zacht worden. | Voeg de sojasaus en rozemarijn toe met een snufje (1/4 theelepel) zout en ook peper. | Verkruimel het bouillonblokje erbij en roer alles goed door. | Roer de bloem door de champignons. | |
3
Done
|
Schenk het water erbij en breng dit al roerend aan het pruttelen. Zet het vuur iets lager en laat dit 15 minuten staan. Vind je dat de saus te snel dik wordt, voeg dan nog wat water toe. De saus moet wel dik en romig zijn maar ook nog wel vloeibaar. | Breng op smaak met wat zout en peper. | Haal de pan van het fornuis en pureer glad met een staafmixer of in een blender. | Serveer direct! |