Directions
Gingerbread Koekjes
It is the season to be Jolly.…ofwel het seizoen waar je niet moet letten op wat je eet en heerlijk mag genieten van al het lekkers dat de feestdagen te bieden hebben.
Ik ben op gegroeid in een huis waar kerst het feest van het jaar was. Het is mijn moeders favoriete tijd van het jaar en dat betekende ook een feest voor ons. Een prachtig gedecoreerd huis, een prachtige gigantische boom, kerststukjes maken en natuurlijk mijn favoriet: kerstkoekjes maken. Elke kerst bakte mijn moeder zandkoekjes of gingerbread koekjes en zette ze alles klaar voor ons om de koekjes prachtig te decoreren.
Inmiddels woon ik al heel wat jaren niet meer thuis en is het ook al jaren geleden dat ik met mijn moeder koekjes ging decoreren, maar toch is het iets wat ik hele fijne herinneringen aan heb en als ik aan kerst denk denk ik aan koekjes. Om die reden besloot ik dit jaar eens gingerbread koekjes te maken ook bekend als gemberkoekjes of gingerbread men. Ik had ze zelf nog niet eerder gemaakt dus ging online op zoek naar een recept en vond er een bij mijn foodie helden: Marta Steward. In veel Amerikaanse recepten voor gingerbread koekjes staat echter het ingrediënt molasse, iets wat ik helaas niet kon vinden in de supermarkt. Ik besloot om die reden maar gewone stroop te gebruiken. Een iets ander product, maar de smaak van de koekjes zijn even lekker.
Decoreren
Natuurlijk horen Gingerbread Men ook gedecoreerd te worden. Je kunt tegenwoordig hele goeie decoratie stiften in elke supermarkt kopen. Ik was dit echter vergeten en besloot daarom maar snel zelf wat icing te maken, wat al met twee ingrediënten kan. Heb je geen spuitzak in huis om mee te decoreren, dan kun je heel goed saté prikkers bijvoorbeeld gebruiken (heb ik ook gedaan).
Ingrediënten toegelicht
De gemberpoeder, kaneelpoeder, kruidnagel en zwarte peper combinatie kun je eventueel vervangen door 4 theelepels koekkruiden of speculaaskruiden. Natuurlijk is de smaak iets anders, maar het werkt ook heel goed.
Meer koekjesrecepten? Download hier gratis het Feestjesdagen Koekjes Ebook
*dit recept stond eerst op Recepthoekje.nl (datum: 23-12-2014)
Steps
1
Done
|
KoekjesIn een grote kom mix de boter en suikers samen tot het een luchtige en kruimige substantie. | Voeg het ei, de stroop en kruiden toe en meng deze er goed doorheen. |
2
Done
|
In een tweede kom meng samen de bloem, baking soda en bakpoeder.| Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan het mengsel. | Verdeel het deeg in tweeën en wikkel het in huishoudfolie. | Leg het deeg minimaal één uur in de koelkast. Of leg het in de vriezer voor een andere dag. |
3
Done
|
Voorbereiding (na één uur)Verwarm de oven op 180 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. |
4
Done
|
Strooi bloem over een schoon aanrecht. | Leg een deel van het deeg op het bebloemde aanrecht en rol het deeg met een bebloemde deegroller uit. Zorg er voor dat het deeg ongeveer 0,50 cm dik is. |
5
Done
|
|
6
Done
|
Doe de bakplaat in de oven en bak de koekjes voor 15 minuten. | Haal de koekjes uit de oven en laat ze compleet afkoelen voor je ze versiert. |
7
Done
|
IcingMeng het ei-wit van 1 ei en de poedersuiker samen in een kom. Indien de substantie iets te dik is kun je wat water toevoegen per eetlepel.| Schenk de icing in een spuitzak. | Decoreer de koekjes naar wens. Wil je wat kleur brengen aan de icing? Voeg een druppel van de kleurstof naar keuzen toe. |