Directions
Hummus
(2015) Ik heb eindelijk eens een staafmixer gekocht. “Had je die nog niet dan?” Nee! Dat terwijl ik regelmatig romige soepen maak, maar daarvoor heb ik tot heden de blender gebruikt. Ik vond dat het hoog tijd was om toch maar een staafmixer aan te schaffen. Tegenwoordig kun je een staafmixer al voor € 10,- kopen, misschien niet de beste kwaliteit, maar een prima probeerprijsje. Ik heb immers al een blender en een magic bullet in de keuken staan. Dus, gekocht! Wat nu? Inmiddels ligt de staafmixer alweer een maand in de kast, ongeopend en niet gebruikt. Tijd om hem eens uit te proberen. Mijn eerste recept om mijn staafmixer uit te proberen: hummus!
Het maken van hummus lijkt wel een leidraad voor mij als het gaat om nieuwe keukenapparatuur. Toen we onze magic bullet kochten, was het eerste recept dat ik maakte avocado hummus en ook nu met mijn nieuwe staafmixer is mijn eerste recept: hummus.
Met de staafmixer ging het niet geheel vlekkeloos. Volgens mij moet ik nog even mijn draai vinden in het gebruik ervan, maar dat komt vast goed. Ik heb er in elk geval wel een heerlijk simpele klassieke hummus mee gemaakt.
FAQ
Kan ik hummus maken zonder staafmixer?
Ja, je kunt hummus maken zonder staafmixer door een blender of keukenmachine te gebruiken. Als je die niet hebt, kun je ook een vork of een aardappelstamper gebruiken om de ingrediënten te pureren, hoewel dit meer moeite kost en mogelijk niet zo glad resultaat oplevert.
Moet ik de kikkererwten eerst koken voordat ik hummus maak?
Zelf gebruik ik altijd kikkererwten uit blik voor mijn hummus, deze is al gekookt. Maak je gebruik van gedroogde kikkererwten dan kan het misschien beter zijn om deze wel eerst te koken voor een zachtere textuur.
Hoe lang kan ik zelfgemaakte hummus bewaren?
Zelfgemaakte hummus kan in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard. Het blijft meestal 3-5 dagen goed. Roer het voor gebruik even door, omdat het mogelijk kan scheiden tijdens het bewaren. Druppel er eventueel wat olijfolie op voor je het in de koelkast bewaard.
Zijn er alternatieven voor tahin die ik kan gebruiken in hummus?
Als je geen tahin hebt, kun je proberen het te vervangen door een andere notenpasta. Dit zal de smaak enigszins veranderen, maar het resultaat zal nog steeds lekker zijn. Zelf laat ik het vaak genoeg gewoon weg.
Wat zijn enkele lekkere toevoegingen aan hummus?
Enkele populaire toevoegingen aan hummus zijn geroosterde paprika, verse kruiden zoals koriander of peterselie, geroosterde knoflook, olijven, zongedroogde tomaten, en komijn. Experimenteer met verschillende smaakcombinaties om je eigen favoriete hummusrecept te vinden. Op de blog heb ik ook nog wat lekkere hummusrecepten staan bekijk ook die vooral.
Dit recept stond voorheen op mijn oude blog Recepthoekje.nl
Steps
1
Done
|
Pel en snipper de knoflook. | Was de citroen. | |
2
Done
|
Plaats een zeef boven een kom en zeef de kikkererwten (terwijl je het vocht opvangt). | Haal de kom onder de zeef weg en spoel de kikkererwten af met koud water. | |
3
Done
|
In een blender voeg de kikkererwten, sap van de citroen, tahini, knoflooktenen, komijn, olijfolie, zout, peper en 2 eetlepels van het kikkererwtenvocht. | Pureer alles tot een gladde substantie. | Proef de hummus of deze eventueel nog wat op smaak moet gebracht worden met zout en peper naar smaak. | |
4
Done
|
Serveer de hummus met wat olijfolier eroverheen. |