Directions
Kikkererwten Za’atar Salade
Denk je aan kikkererwten, dan komen waarschijnlijk de gerechten ‘hummus’ en ‘falafel’ bij je op. Deze veelzijdige peulvrucht is onmisbaar in de Midden-Oosterse keuken, en ik ben er gek op! Voor deze kikkererwten za’atar salade gebruikte ik de gemakkelijke variant: kikkererwten uit blik.
Deze heerlijke salade zit boordevol groenten, knapperige pita-croutons en natuurlijk za’atar – een smaakmaker die echt het steringrediënt van dit gerecht is. Za’atar wordt vaak gebruikt in Midden-Oosterse gerechten, zoals op brood met olijfolie of bij vlees en groenten. Het combineert perfect met de kikkererwten en groenten in deze salade.
Leuk weetje: ik maakte dit recept oorspronkelijk voor een andere website, maar omdat het daar niet meer beschikbaar is, deel ik het nu met trots op mijn eigen blog. Zo gaat dit smakelijke recept gelukkig niet verloren!
Voor wat extra textuur maakte ik krokante croutons van pita-brood. Deze salade is niet alleen makkelijk en snel te maken, maar ook goed vullend. Perfect om mee te nemen als lunch of om te serveren bij gerechten zoals falafel.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is za’atar en waar kan ik het kopen?
Za’atar is een Midden-Oosterse kruidenmix van onder andere tijm, sesamzaad en sumak. Bij de meeste supermarkten kun je dit gewoon in het kruidenschap vinden.
Kan ik de pita-croutons vervangen?
Ja, je kunt bijvoorbeeld kant-en-klare croutons gebruiken of knapperige geroosterde noten als alternatief.
Hoe lang blijft deze salade vers?
De salade blijft, zonder de croutons toegevoegd, tot 2 dagen vers in de koelkast. Voeg de croutons vlak voor het serveren toe voor de beste textuur.
Kan ik de salade vooraf maken?
Zeker! Je kunt alle ingrediënten voorbereiden en apart bewaren. Meng alles vlak voor het serveren.
Kan ik kikkererwten zelf weken en koken in plaats van blik gebruiken?
Ja, dat kan! Laat de kikkererwten minstens 6 uur weken en kook ze daarna tot ze zacht zijn, ongeveer 1-1,5 uur.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven op 200 graden. | |
2
Done
|
Snijd de uiteinden van de courgette en aubergine af en snijd beide groenten in blokjes van 1 cm. |
3
Done
|
Spoel de kikkererwten grondig af en voeg deze na 10 minuten toe aan de aubergine en courgette in de oven. |
4
Done
|
Halveer ondertussen de cherrytomaten. |
5
Done
|
DressingHak de peterselie fijn en meng deze met 2 eetlepels olijfolie en het sap van een halve citroen. Breng op smaak met zout en peper. |
6
Done
|
Snijd de pita’s in blokjes van 1 cm en hak de knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en rooster de pita’s samen met de knoflook tot ze goudbruin en knapperig zijn. |
7
Done
|
Meng de geroosterde courgette, aubergine, kikkererwten, cherrytomaten, 1 theelepel za’atar en 2 eetlepels van de peterseliedressing in een grote kom. |