Directions
Mexicaanse Ovenschotel met Vega Gehakt
Heb ik een favoriet gerecht? Eerlijk gezegd, kan ik daar moeilijk antwoord op geven. Zelfs het kiezen van een favoriete keuken is voor mij een uitdaging. Als heel klein kind zou mijn antwoord spruitjes zijn geweest, maar als tiener denk ik toch wel aan de Mexicaanse Ovenschotel. Dit heerlijke gerecht staat al op mijn blog, oorspronkelijk met pulled oats. Helaas is dat ingrediënt niet meer verkrijgbaar. Tijd voor een update, dit keer met vegetarisch gehakt.
De Mexicaanse Ovenschotel bestaat uit diverse lagen en verschillende sausjes. Als kind genoot ik er al van, dus het werd hoog tijd om mijn kinderen ermee kennis te laten maken. Maak je geen zorgen om Logan (8); hij is een alleseter. Als hij iets niet lust, dan lust hij het écht niet. Parker (5) bevindt zich echter in een moeilijke-eters fase. Met ingrediënten als salsasaus, ijsbergsla en zwarte bonen in het gerecht, voorzag ik al uitdagingen.
Voor het diner legde ik de regels vast: we proeven eerst en nemen een goede hap. Als het niet bevalt, mag het blijven staan en kijk ik na het eten of er iets anders mogelijk is. Dit is onze aanpak, en het werkt.
En…
Ik stond met verbazing te kijken. Parker nam een flinke hap met gesmolten kaas en vegetarisch gehakt, zonder enig protest. Zelfs een tweede hap volgde. Toen kwam ze bij de salsasaus, die ze toch wel pittig vond (ze zijn niets gewend). Vervolgens ontdekte ze de zwarte bonen (die gewoon in het gehakt zaten) en wilde ze die eruit halen. Ik herinnerde haar eraan dat ze die bij de vorige happen ook at. Geen probleem, ze at verder. Ze had echt goed gegeten, en haar enige bezwaar was de saus. Ik noem dit een overwinning! En Logan? Die at zelfs twee porties! Een kind naar zijn moeders hart.
Toelichting
Plantaardig gehakt: Ik gebruik de Vegan Rulstukjes van de Lidl. Uiteraard kun je ook andere plantaardige gehakt gebruiken.
Taco Kruidenmix bestaat uit: komijn, chili, knoflookpoeder, uienpoeder, oregano, paprikapoeder en zout. Heb je nou geen kant-en-klaar taco kruidenmix in huis, dan kun je deze met die ingrediënten maken.
Salsa: Onze kinderen houden niet zo van pittig, dus gebruiken wij altijd milde salsa. Je kunt echter zelf bepalen welke jij gebruikt.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. | Zet een ovenschaal klaar. | Was en snijd de ijsbergsla in reepjes. | Giet de mais en bonen af in een zeef en spoel af met koud water. | In een kom meng 1 eetlepel salsasaus met de crème fraîche en roer goed door. | |
2
Done
|
Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan. | Voeg de gehakt, bonen en mais toe en bak deze 4 minuten. | Voeg de taco kruidenmix en 50 ml water toe en roer alles goed door. Laat nog eens 4 minuten staan. | Haal de pan van het fornuis. |
3
Done
|
Verdeel de overige salsasaus over de bodem van de ovenschaal. | Maak op de salsasaus een goede laag Dorito's Nacho's (maar probeer in elk geval 1 handje achter te houden. | Verdeel de ijsbergsla over de Dorito's. | Verdeel de salsa-crème fraîche over de ijsbergsla. | |
4
Done
|
Schenk het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel tot een gelijke laag. | Verkruimel het handje Dorito's over het gehaktmengsel. | Dek af met een goede laag geraspte kaas over de ovenschaal. | |
5
Done
|
Zet de ovenschaal in de oven voor 10 minuten, tot de kaas goed gesmolten is. | Serveer direct. Bijvoorbeeld met extra salsa, crème fraîche, guacamole en wat Nacho's. |