Directions
Mini Courgette Frittatas
Dat kinderen niet de enige moeilijke eters zijn, bewees dit verhaal toen ik voor het eerst deze mini courgette frittatas als borrelhapje serveerde op onze housewarming een aantal jaar geleden.
Toen ik de frittatas op tafel zette, keken mijn neef en broertje (24) er nogal dubieus naar.
Neef & Broer: Wat is dat?
Ik: Frittata.
Neef & Broer: Wat is het?
Ik: Een frittata, oftewel ei en courgette.
Neef & Broer: Ooohhh, ik ben niet zo dol op courgette.
Even later, omdat het een klein hapje is, waagden ze toch de gok en vonden ze het, weliswaar, lekker! (Ja, duh, denk ik dan stiekem heel arrogant hahah).
Het recept van courgette frittatas heb ik al enige jaren en heb ik weleens voor een tapasavond gemaakt. Normaal maak ik een grote frittata in een koekenpan. Ditmaal ging ik voor mini’s die ik in een cupcakeblik in de oven maakte. Even gokken dus hoe dat zou gaan, maar gelukkig was alles goed gekomen. Ik had ze ’s middags gemaakt en ’s avonds alleen nog even 5-10 minuten in de oven (180 °C) opgewarmd. Koud zijn ze daarentegen ook heel lekker. Al met al waren ze allemaal op en ik kreeg complimenten!
De frittatas werken naast als borrelhapje ook goed als snack voor bijvoorbeeld in de lunchtrommel naar school. En je kunt ze heel goed in de koelkast of zelfs in de vriezer bewaren.
FAQ
Kan ik de frittatas van tevoren maken?
Ja, je kunt de frittatas van tevoren maken. Bewaar ze in de koelkast en verwarm ze kort in de oven voordat je ze serveert. Ze zijn ook koud lekker.
Hoe lang kan ik de frittatas bewaren?
In de koelkast kun je de frittatas ongeveer 2-3 dagen bewaren. In de vriezer kun je ze tot 3 maanden bewaren.
Zijn de frittatas glutenvrij?
Ja, deze frittatas zijn glutenvrij, zolang je geen ingrediënten toevoegt die gluten bevatten.
Kan ik de frittatas ook in een gewone muffinvorm maken?
Ja, je kunt een gewone muffinvorm gebruiken. Houd er rekening mee dat de baktijd iets langer kan zijn afhankelijk van de grootte van de muffinvorm.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. | Vet een mini cupcake/muffinblik in met bakspray of olijfolie. | |
2
Done
|
Was de courgette en snijd de uiteinden er af. | Snijd de courgette door de lente en verwijder de zaadlijsten. | Snijd de rest van de courgette in hele kleine blokjes. | Doe de courgette blokjes in een grote kom met zout, peper, en de geperste knoflook tenen. | Roer alles goed door elkaar. |
3
Done
|
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. | Bak de courgette voor 3-4 minuten op de vuur zodat deze wat zachter worden. Roer geregeld in de pan. | Haal de pan van het fornuis. Laat de courgette iets afkoelen. |
4
Done
|
Was de bieslook en hak fijn. | In een kom klop de eieren los. | Voeg de bieslook, geraspte Parmezaan en nog een snufje zou toe. Roer alles goed door. | Voeg de courgette toe en roer deze door het ei-mengsel heen. |
5
Done
|
Vul het cupcake bakblik met het ei-mengsel waarbij elk cupje tot de rand is gevuld. | Zet het cupcake blik in de oven voor 12-15 minuten. | De frittatas zijn klaar als het ei goed gekookt is (niet rauw). De frittatas zullen iets om hoog gaan, maar weer zakken als je de oven open doet. Doe dit dus niet tussen door. |
6
Done
|
Laat de frittatas 5 minuten staan in het bakblik. | Ga met een scherp mes langs de randen van de frittatas en schep ze zo uit het blik. | Serveer direct of bewaar in de koelkast voor een later tijdstup. |