Directions
Gemarineerde Tomaten
Met de wisseling van de seizoenen heb ik het ene moment tal van inspiratie en het andere moment weet ik het gewoon even niet meer. Pinterest, Instagram en TikTok zijn dan mijn inspiratiebronnen om nieuwe recepten te proberen of ideeën voor recepten te krijgen. Zo kwam op TikTok het idee voor gemarineerde tomaten voorbij. Ik ben dol op tomaten, vooral in Mediterrane recepten. Hier wilde ik dus mee aan de slag.
Het idee is heel simpel: tomaten en een heerlijke dressing of marinade waar de tomaten in baden. Voor mijn tomaten ging ik voor snoeptomaten, deze hebben wij immers altijd in huis. Ik denk dat er wel minimaal 2 kilo per week doorheen gaat. Voor mijn dressing besloot ik te gaan voor klassieke Italiaanse smaakmakers: rode ui, knoflook, olijfolie, balsamico, gedroogde Italiaanse kruiden en ook verse basilicum en peterselie. Nog wat peper en zout en husselen maar. Hoe langer de tomaten in de marinade staan, hoe intenser en lekkerder de smaak is.
Wij aten het op stokbrood met wat aioli bij de barbecue en de pot ging niet helemaal leeg. Dus besloot ik er nog nieuwe tomaten bij te doen en deze zo weer terug te zetten in de koelkast. Je kunt de marinade namelijk heel goed hergebruiken en eventueel nog wat extra smaakmakers toevoegen, zoals wat extra olie of balsamico als het vocht een beetje opraakt. Ideaal om deze hele zomer in de koelkast klaar te hebben staan voor de volgende barbecue, lunch of welk gerecht dan ook!
FAQ
Hoe lang kan ik de gemarineerde tomaten bewaren?
Je kunt de gemarineerde tomaten in een luchtdichte container in de koelkast ongeveer 5 dagen bewaren.
Kan ik andere soorten tomaten gebruiken?
Ja, je kunt ook cherrytomaten, Roma-tomaten of elke andere soort kleine tomaten gebruiken die je lekker vindt.
Moet ik de tomaten eerst pellen?
Nee, het is niet nodig om de tomaten te pellen. De schil geeft extra textuur en houdt de tomaten intact tijdens het marineren.
Welke alternatieven zijn er voor balsamicoazijn?
Je kunt rode wijnazijn, witte wijnazijn of zelfs appelazijn gebruiken als alternatief voor balsamicoazijn.
Steps
1
Done
|
Pel de knoflook en hak fijn. | Pel de ui en snipper deze. | Was de tomaten en halveer. | Was de basilicum en peterselie, droog deze goed en hak fijn. | |
2
Done
|
In een pot, die lucht dicht kan, doe de olijfolie, knoflook, ui, basilicum, peterselie, balsamico, sap van de citroen, Italiaanse kruiden, zout en peper. Roer alles goed door. | Voeg de tomaten toe en schep alles goed door de dressing. (Doe eventueel de pot dicht en schud de pot). | Doe de pot dicht en zet deze minimaal 30 minuten in de koelkast. | Hussel alles nog eens goed door voor je het serveert. |