100 gram havermout | |
90 gram bloem | |
1 zakje (1,5 tlp) bakpoeder | |
1 1/2 tlp kaneel | |
snufje zout | |
2 etlp olie (zonnebloem of kokos) | |
1 ei | |
1 tlp vanille extract | |
100 ml honing | |
2 etlp rozijnen | |
1 appel |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Koekjes
Twee weken geleden waren wij appels en peren plukken bij Landgoed de Olmenhorst. Wat betekende dat we een hele berg appels en peren in huis hadden. Tijd om een lekkere appeltaart te bakken. Voor mijn eerste zwangerschap walgde ik van appeltaart. Tot ik dus zwanger was en op eens zin kreeg in appeltaart. Ja wat die rare zwangerschap cravings wel niet met je kunnen doen. Uiteindelijk heb ik nu ook een kleine chef rondlopen die dol is op appeltaart. Niet zo heel gek, als je het dan zo leest.
Zelf ben ik helemaal niet van de appeltaarten bakken. Ik vind het veel te veel gedoe en ik ben van de makkelijke bakrecepten. Daarnaast kom ik altijd in de knoei met het deeg. Ik houd altijd te weinig over voor de bovenkant. Gelukkig heeft het wel bekende appeltaarten bakmerk (want nee ik maak appeltaart nog niet zonder zakjes of pakjes) nu met een extra deeg variant. Voor het eerst lukte het mij om genoeg deeg over te houden voor een mooie raster boven op de taart. Toch hield ik dit maal veel te veel appeltaart vulling over. Zonde om weg te gooien, maar wel een mooi moment om appeltaart koekjes te maken.
Appeltaart koekjes zijn lekkere koekjes, zonder suiker, maar met honing, die mij vooral doen denken aan LIGA Evergreen repen. Maar dan natuurlijk veel lekkerder. Lekkere koekjes die dus tevens perfect meegegeven kunnen worden in de lunch trommel. Beter dan de koeken uit de supermarkt. Plus super leuk om samen met je kids te bakken! Als ze niet allemaal al op zijn voor de school weer op maandag begint 😛
1
Done
|
VoorbereidingVerwarm de oven voor op 170 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. | |
2
Done
|
Wel de rozijnen in lauwwater voor minimaal 15 minuten.| Dep de rozijnen droog. | Snij de appel in kleine blokjes. | Meng de appel met de kaneel en rozijnen door elkaar.| |
3
Done
|
KoekjesIn een kom meng de havermout, bloem, bakpoeder en zout. Roer dit goed door elkaar. | Voeg de olie, ei, vanille en honing toe en roer alles goed door elkaar. | Roer de appels en rozijnen door het havermout mengsel.| Zet het koekjesdeeg minimaal een half uur in de koelkast. |
4
Done
|
Schep één flinke eetlepel deeg op de bakplaat en druk dit iets plat tot een koekje. | Maak zo 10-12 koekjes op één of twee bakplaten. Hou rekening dat de koekjes iets uit kunnen breiden, maak ze dus niet te dicht bij elkaar. | Bak de koekjes 12-15 minuten in de oven. Tot ze goudbruin beginnen te worden. | Haal de koekjes uit de oven en laat ze compleet afkoelen. |
4 Comments Hide Comments
Ik begrijp niet dat je dit als gezond tussendoortje durft aan te bevelen, met 100 (!) ml honing notabene. Deze koekjes smaken waarschijnlijk prima zonder de honing. De appel en kaneel en rozijnen geven zoet en voldoende smaak. Kinderen moeten er niet wennen dat al hun voedsel zoet smaakt. Groot risico op ontwikkeling van obesitas en een ongezond voedingspatroon.
Bloem vervangen door meel maakt het voedzamer, honing kun je ook gerust weglaten: rozijn en appel maakt het al zoet. Smakelijk!
Hi, Bedankt voor je input. Misschien dat ik er overheen lees maar ik kan nergens lezen dat ik het als ‘Gezond tussendoortje’ aanbeveel?! Heel benieuwd waar je dat vandaan haalt.
Klopt helemaal. Ik bak echter bijna nooit met meel, vandaar dat ik in bijna alle recepten kies voor bloem. Dat is mijn keuze, maar uiteraard kun je in elk recept je eigen keuze maken.