Directions
Freekeh Amandel Pesto
Ik vind het heerlijk om af en toe de tijd te nemen in de supermarkt en te kijken of ik nieuwe producten kan ontdekken. Sinds we kinderen hebben, doe ik dit echter veel minder vaak, want boodschappen doen met kinderen is altijd anders. Vroeger, toen we nog geen kinderen hadden, was dat een heel ander verhaal. Tien jaar geleden was social media ook nog niet zo’n ding als nu. Ja, we hadden social media, maar dingen gingen nog niet zo viraal als tegenwoordig.
Ik herinner me nog heel goed de periode waarin nieuwe superfoods en granen opkwamen. Quinoa, chiazaad en andere ingrediënten vlogen om je oren en als echte foodie wilde ik alles proberen. Ken je bijvoorbeeld freekeh? Ik denk dat de laatste keer dat ik hiermee heb gekookt wel tien jaar geleden was, in 2014, aangezien dit recept ook van mijn oude blog komt.
Freekeh is een graan uit het Midden-Oosten en heeft een nootachtige smaak. Het is daarnaast heel veelzijdig in gebruik. Zo maakte ik dit recept voor Freekeh Amandel Pesto. Een romige pesto van amandelen, die de nootachtige smaak van freekeh alleen maar versterkte. Daarbij gebruikte ik seizoensgroenten zoals groene asperges en ook wat sperziebonen uit de diepvries. Het resultaat is een goed gevulde maar lichte maaltijd, perfect voor de lente en de zomer.
TIP: Zijn de asperges niet in seizoen? Vervang ze dan door courgette.
Vraag & Antwoord
Wat is freekeh en waar kan ik het kopen?
Freekeh is een graan uit het Midden-Oosten, gemaakt van jonge groene tarwe die geroosterd en gebroken is. Het heeft een nootachtige smaak en een stevige textuur. Je kunt freekeh vinden in de meeste natuurvoedingswinkels, grotere supermarkten en online.
Kan ik freekeh vervangen door een ander graan?
Ja, je kunt freekeh vervangen door andere granen zoals quinoa, farro, bulgur of couscous. Hoewel de smaak en textuur iets anders zullen zijn, zullen deze granen ook goed werken in het recept.
Wat kan ik serveren naast Freekeh Amandel Pesto? Freekeh Amandel Pesto kan als hoofdgerecht worden geserveerd, maar je kunt het ook combineren met een frisse salade of een stuk stokbrood.
Steps
1
Done
|
FreekehBreng een pan met ruime hoeveelheid water aan de kook en los het bouillonblokje op. | Kook de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking. | Giet de freekeh af, maar bewaar 1 kopje van het kookvocht. |
2
Done
|
SperziebonenMaak de sperziebonen schoon en doe ze in een pan met water. | Breng het water aan de kook en kook de sperziebonen beetgaar in 10 minuten. | Giet de sperziebonen af. |
3
Done
|
PestoWas de peterselie en maak het droog. | Doe de peterselie met de amandelen, Parmezaanse kaas, 2 eetlepels olijfolie en 1/4 theelepel zout en peper in een blender en pureer tot een gladde pesto. | Voeg 1 eetlepel van het kookvocht toe om de pesto nog gladder te maken. |
4
Done
|
Was de asperges en snijd de harde onderkant eraf. | Halveer de asperges. | Verwarm een grillpan. | Smeer de grillpan in met 1 eetlepel olijfolie en grill de asperges ongeveer 2 minuten. | Voeg de sperziebonen toe en grill deze nog eens 3 minuten mee. | Grill ook de tomaten nog 1 minuut mee. | Haal de groenten uit de pan. |
5
Done
|
Meng de freekeh met de pesto. | Roer de asperges en sperziebonen door de freekeh. | Verdeel de freekeh over de borden en serveer met de gegrilde tomaten en wat extra Parmezaan en Amandelen. |