1 kilo roodschillige aardappels | |
30 gram boter | |
1 teen knoflook | |
paar takjes peterselie | |
olijfolie | |
zout (optioneel) |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Bijgerecht
Een paar jaar geleden zag ik in een restaurant in Chicago een gerecht op het menu staan: ‘Fried Smashed Potatoes’. De nieuwsgierige foodie in mij móest dat natuurlijk proberen. Na de eerste hap wist ik: dit bijgerecht wil ik thuis ook maken! Toch kwam het er niet van… tot nu. Daarom deel ik vandaag mijn recept voor geplette, dubbel gebakken aardappels uit de oven.
Wij eten thuis elke week wel één keer aardappels, vlees en groenten. Hoe Hollands! Het is makkelijk, de kinderen lusten het altijd (de echte Hollanders), en het is gezond. Maar ik ben geen prakker – gekookte aardappels staan bijna nooit op tafel, behalve in stamppot of aardappelpuree. Ik ben dus steeds op zoek naar nieuwe aardappelrecepten om onze AVG-maaltijden wat spannender te maken. En dit recept is een aanrader! 🍽️
Deze geplette aardappels zijn lekker krokant en hebben een heerlijke knoflooksmaak. Oké, je hebt er wel 50 minuten voor nodig – 20 minuten koken en 20 minuten in de oven – maar het is de moeite waard. Als je wilt, kun je de aardappels de avond van tevoren koken en pletten, zodat je ze alleen nog maar hoeft te roosteren.
TIP: Liever zoete aardappels? Bekijk mijn recept voor plat gedrukte zoete aardappels.
Wat zijn geplette dubbel gebakken aardappels precies?
Geplette dubbel gebakken aardappels zijn aardappels die eerst worden gekookt, daarna geplet en vervolgens in de oven krokant worden gebakken. Dit geeft ze een heerlijke textuur en smaak.
Kan ik dit recept ook met zoete aardappels maken?
Ja, zeker! Er staat een variant met zoete aardappels op de blog die net zo lekker is.
Hoe lang duurt het om dit gerecht te maken?
Het recept duurt in totaal ongeveer 50 minuten: 20 minuten om de aardappels te koken en 20 minuten om ze te roosteren in de oven.
Kan ik de aardappels van tevoren bereiden?
Ja, je kunt de aardappels de avond ervoor koken en pletten. Bewaar ze in de koelkast en rooster ze de volgende dag af in de oven. Dit bespaart tijd!
Welke aardappelsoorten kan ik het beste gebruiken?
Kleine, kruimige aardappels zoals krieltjes zijn ideaal voor dit recept omdat ze makkelijk pletten en goed krokant worden in de oven.
Is dit gerecht geschikt voor kinderen?
Absoluut! De knoflookboter geeft een milde smaak, en kinderen vinden de krokante textuur vaak erg lekker. Eventueel kun je de knoflook weglaten voor een mildere smaak.
1
Done
|
VoorbereidingVerwarm de oven voor op 220 graden. | Bedek een bakplaat met bakpapier. |
2
Done
|
Aardappels kokenBreng een pan water met de aardappels aan de kook. | Kook de aardappels in 20 minuten gaar. | Dep de aardappels af. |
3
Done
|
Aardappels plettenLeg een aardappel op de bakplaat bekleed met bakpapier en plet deze met een aardappelstamper. Het is niet erg als ze iets uit elkaar vallen. | Doe dit met alle aardappels. Zorg er wel voor dat er wat ruimte tussen de aardappels zit op de bakplaat. |
4
Done
|
Aardappels in de ovenDoe wat druppels olijfolie over de aardappels met optioneel een snufje zout. | Rooster de aardappels 20 minuten in de oven. |
5
Done
|
Knoflook boterSmelt in tussen de boter met de geperste knoflook. Zet deze op zij. | Haal de aardappels uit de oven en smeer wat van de knoflookboter erover. | Zet de aardappels nogmaals voor 5 minuten in de oven. |
6
Done
|
ServerenSnij de peterselie fijn en verdeel over de aardappels. |