Directions
Kalkoen Jus
Bij het braden van een kalkoen in de oven blijven er in de bakplaat of ovenschaal altijd heel veel vocht en sappen over. Gooi het niet weg want hier kun je de lekkerste kalkoen jus (gravy) van maken vol smaak. Perfect bij een stukje kalkoen.
Nog een fijne bijkomstigheid is dat het niet moeilijk is om te maken. Je hebt alleen het braadvocht nodig samen met wat water en bloem. Wel is het belangrijk dat je bakplaat of ovenschaal hitte bestendig is.
Ik heb het de jus volgens het recept van Betty Crocker (klik hier) gemaakt. Als je dus een gasfornuis hebt kun je het op deze manier maken. Een andere manier zou gewoon in de oven kunnen zijn, al moet je hier vooral op letten dat je jezelf niet verbrand.
De saus ziet er misschien niet heel erg lekker uit (het lijkt wel pindasaus), maar de smaak is zo lekker. Aan het einde van de maaltijd was het hele bakje leeg. Uiteraard kun je dit ook doen met kip!
*dit recept stond eerst op Recepthoekje.nl (datum: 02-02-2015)
Bekijk ook eens:
- Vegetarische Gravy Recept
- Kalkoen Recept
Steps
1
Done
|
Haal de plaat of bak waar het braadvocht op gevallen uit de oven en zet de plaat/bak boven het fornuis met een laag vuur er onder. | Schenk 100 ml water erbij, neem een houten spatel en roer langzaam de mogelijk wat aangekoekte stukjes los.| |
2
Done
|
Voeg 2 eetlepels bloem toe en roer dit er goed door heen, tot het wat dikker wordt. Probeer klonten te vermijden. | Schenk nog eens 100 ml water bij. | Breng de jus langzaam al roerend aan de kook. | Bepaal zelf of je de jus dunner wilt (voeg meer water toe) of dikker (voeg wat bloem toe). Of misschien is het al de gewenste substantie. | Proef wel regelmatig om te zien of de jus zijn smaak behoudt. |
3
Done
|
Schenk de kalkoen jus in kom en serveer direct. |