Kerst Kalkoen

0 0
Kerst Kalkoen

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

3 kilo kalkoen
90 gram boter
6 takjes rozemarijn
12 blaadjes salie
zout
peper

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Directions

Kerst Kalkoen

Het kerstdiner betekend voor mijn broertje en mij maar een ding: papa’s kerst kalkoen! Voor het eerst ever hadden Marcel en ik besloten dat wij met kerstmis het kerstdiner zouden verzorgen en daar hoort dus zeker ook een kalkoen bij.

Laten we duidelijk zijn: Ik heb nog nooit zo in de stress gezeten als om deze kalkoen. Uiteindelijk besloot ik daarom de kalkoen voor het grootste gedeelte aan Marcel over te dragen. Ik had alle voorbereiding gedaan: Uitzoeken hoe je nou eigenlijk een kalkoen moet maken (dank u Betty Crocker) en besluiten welke dry-rub we op de kalkoen zouden doen.

Wat een stress en spanning! Ik kan je vast verklappen, papa vond hem lekker!

Wij hadden een kalkoen van ruim 3 kilo, bedoelt voor vijf mensen. Naast de kalkoen hadden wij nog diverse bijgerechten: cornbread, zoete aardappel puree en diverse groente. We hadden dus ook heel veel leftovers, wat absoluut geen probleem is, want daar maakte ik de lekkerste Aziatische kalkoensalade en kalkoen bouillon van.

Bij een kerst kalkoen hoort ook stuffing. Wij doen het namelijk op zijn Amerikaans. Helaas was de stuffing, die ik erbij maakte geen succes. Voor een stuffing recept verwijs ik je daarom naar bijvoorbeeld Pinterest.

Verder is een must bij de kalkoen natuurlijk jus (gravy) en cranberrysaus. Ook deze recepten heb ik inmiddels gedeeld!

 

 

*dit recept stond eerst op Recepthoekje.nl (datum: 02-01-2015) 


Bekijk ook eens de volgende recepten:

Steps

1
Done

Voorbereiding

Zet de kalkoen ruim één uur van te voren buiten de koelkast om goed op kamertemperatuur te komen. | Indien je stuffing gebruikt, maak deze voor je aan de kalkoen begint. |

2
Done

Verwarm de oven voor op 160 graden | Zorg dat er een rooster in de oven is waar de kalkoen op kan en onder het rooster een druipbak (ovenschaal). Laat wel genoeg ruimte tussen het rooster en de bak. Zodat je de bak ook even eruit kan halen.

3
Done

In een kom meng de boter met de naalden rozemarijn, gehakte salie en een snufje zout en peper. | Smeer de kalkoen in met de gekruide boter en zorg dat het een dikke laag boter is.

4
Done

Vul de kalkoen met de stuffing, maar vul hem niet helemaal vol, omdat de stuffing nog wat kan uitzetten. | Gebruik een touw of pinnen om de poten en staart van de kalkoen samen te binden. | Doe eventueel een vleesthermometer in de kalkoen. (Zodra de vleesthermometer 74 C is, is de kalkoen gaar.)

5
Done

Zet de kalkoen op het rooster in de oven met de druipbak er onder. | Laat de kalkoen voor 4-5 uur in de oven staan. |
Na elk uur gebruik een lepel om het braadvocht uit de druipbak over de kalkoen te gooien. | Is er amper braadvocht? Voeg nog wat boter (ongeveer 20-50 gram) toe in de druipbak. | Zodra de kalkoen goudbruin begint te worden doe er wat aluminium folie overheen.

6
Done

Geen vleesthermometer? Na vier uur haal de kalkoen uit de oven en controleer door in het midden van de borst van de kalkoen te snijden of deze gaar is. | Is de kalkoen toch nog niet gaar laat het dan nog een extra uur in de oven staan. |

Maak met de overgehouden braadvocht een heerlijke kalkoen jus (zie recept link hierboven).

wendy panse-moedt

Met een liefde voor eten en reizen, neem ik mijn kleine mee in een ontdekkingstocht in de wereld van lekker eten.

Kalkoen Jus - Kidshoekje.nl
previous
Kalkoen Jus
Champignonsoep - Kidshoekje.nl
next
Romige Champignonsoep

Add Your Comment