

Donut |
|
180 gram + extra bloem (tarwe/patent) | |
1/2 theelepels baking soda | |
1/4 theelepel zout | |
1,5theelepel cacao poeder | |
150 gram suiker | |
125 ml karnemelk | |
110 ml plantaardige olie (zonnebloem) | |
1 ei | |
1- 1,5 eetlepel rode kleurstof | |
1/2 theelepel vanille extract | |
Topping |
|
100 gram poedersuiker | |
55 gram roomkaas (plantaardig) | |
1 eetlepel melk (plantaardig) |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Love from a Donuts
Een van de meest gezochte termen op Kidshoekje is ‘donuts uit de oven’. Met zoveel vraag naar dit recept dacht ik: waarom niet een speciale variant maken voor Valentijnsdag? Zo ontstond het idee voor Red Velvet Donut uit de oven! Red Velvet mag dan misschien niet meer de nieuwste trend zijn, maar het blijft een van mijn favoriete smaken. En geloof me, ik proef direct of iets écht Red Velvet is of gewoon rode kleurstof.
Red Velvet en Valentijnsdag zijn een match made in heaven. Wat is er leuker dan samen met je kinderen heerlijke donuts bakken en versieren? Het is niet alleen een feestelijke activiteit, maar ook een stuk gezonder dan gefrituurde donuts.
Hoe maak je donuts uit de oven?
Voor ovengebakken donuts heb je als eerste een donut bakvorm nodig. Ik zal hieronder een link delen naar de vorm die ik al jaren gebruik. Donuts uit de oven bakken is net zo makkelijk als het maken van cupcakes. En het leukste onderdeel? De versiering! Hieronder vind je een recept voor een heerlijke cream cheese frosting, maar je kunt ook een kant-en-klare glazuur uit de winkel gebruiken. Laat je kinderen creatief losgaan en versier de donuts helemaal in Valentijnsstijl.
Happy Valentine’s Baking!
Kan ik dit recept ook maken zonder een donut bakvorm?
Ja, je kunt een muffinvorm gebruiken, maar dan krijg je meer een cupcakevorm in plaats van een donut.
Hoe lang blijven deze red velvet donuts vers?
In een afgesloten trommel blijven ze ongeveer 2 dagen vers. Je kunt ze ook invriezen zonder frosting.
Kan ik een andere frosting gebruiken?
Absoluut! Je kunt chocoladeglazuur, poedersuiker glazuur of een andere favoriete topping gebruiken die je kant-en-klaar uit de supermarkt haalt.
Welke kleurstof moet ik gebruiken voor de Red Velvet kleur?
Ik gebruik een rode vloeistof. Afhankelijk van de kleurstof moet je kijken hoeveel je wilt gebruiken om de kleur te krijgen die je wilt.
Zijn deze donuts echt gezonder dan gefrituurde donuts?
Ja, omdat ze niet gefrituurd worden, bevatten ze minder vet. Uiteindelijk bevatten de donuts wel gewoon suiker, dus ze zijn niet gezond, maar wel gezonder dan als je ze frituurt.
Kan ik gewone melk i.p.v. karnemelk gebruiken?
Dat kan zeker, de smaak kan wel iets veranderen hierdoor. Maar gewone melk of plantaardige melk kun je gewoon gebruiken.
©Wendy Moedt. Afbeeldingen in deze blogpost zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Wendy Moedt. Wil je een afbeelding gebruiken? Neem dan contact op via kidshoekje@gmail.com
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. | Vet je donut blik in met bakspray of wat olie en bestuif vervolgens met nog wat bloem. |
2
Done
|
In een kom zeef de bloem, baking soda, zout en cacao. | Roer de suiker er doorheen. | Voeg de karnemelk, olie, ei, kleurstof en vanille toe. Vind je de kleur niet goed, voeg dan wat druppels nog toe. Let op dat het beslag niet te dun wordt. Bij twijfel kun je nog wat bloem erbij doen per eetlepel. |
3
Done
|
Schenk het beslag in de donut bakvorm. Je kunt een knijpzak hiervoor gebruiken of gewoon een eetlepel. Bij mij ging er ongeveer 2 etlp per vorm in. | Zet de bakvorm in de oven voor 10-12 minuten. | Haal de donuts uit de oven en laat minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen. | Haal de donuts uit de vorm en laat compleet afkoelen voor je er een topping op doet. |
4
Done
|
ToppingMeng de poedersuiker, roomkaas, vanille en melk in een kom. | Versier de donuts met de frosting en maak af met wat versiering eventueel. |