Directions
Speculoos Bananenbrood
Een beetje kaneel in een bananenbrood werkt natuurlijk geweldig, dus waarom niet ook speculaaskruiden gebruiken? Dat was mijn gedachte toen ik besloot om een Speculoos/Speculaas Bananenbrood te maken. En ik kan je vertellen: ik heb mijn kinderen nog nooit zo enthousiast over een bananenbrood gezien!
Speculaas en speculoos zijn twee verschillende kruidenmengsels, maar in dit bananenbrood gebruik ik ze allebei. Ik gebruik speculaaskruiden voor de smaak, maar voeg ook speculoospasta toe aan het beslag en maak het af met stukjes speculoos koekjes (wat ook speculaaskoekjes hadden kunnen zijn). De smaken verschillen niet veel van elkaar, waardoor ze perfect samenwerken, vooral in dit bananenbrood.
Dit recept is heel makkelijk te maken, dus ideaal als je nog wat rijpe bananen hebt liggen. Zet dit heerlijke Speculoos Bananenbrood op je Sinterklaas bakverlanglijstje, zodat je het kunt maken voor de feestdagen. Maar pas op, de Pieten zouden het ’s avonds stiekem kunnen opeten!
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Wat is het verschil tussen speculaas en speculoos?
Speculaaskruiden is mengsel van o.a. kaneel, nootmuskaat, gember en kardemom. Speculoos is van oudsher een goedkopere variant op speculaaskruiden die vooral zijn specifieke smaak door gekarameliseerde suiker en wat kaneel krijgt.
Kan ik dit Speculoos Bananenbrood maken zonder speculoospasta?
Ja, je kunt de speculoos pasta weg laten, maar het maakt het wel extra lekker en smeuïg.
Hoe lang blijft Speculoos Bananenbrood goed?
Het bananenbrood blijft 3-4 dagen vers als je het goed afdekt en in de koelkast bewaart.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden | Vet een cakevorm in met boter en bedek eventueel met bakpapier. |
2
Done
|
Pel de bananen en prak ze met een vork in een kom of op een bord. | Smelt de boter in de magnetron. | Meng de gesmolten boter met de suiker in een grote kom. Voeg de bananenpuree, het ei en vanille-extract toe en meng goed door. |
3
Done
|
Zeef de bloem, baking soda, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een tweede kom. | Roer de droge ingrediënten goed door elkaar.| Voeg om en om de bloem en melk toe aan het beslag terwijl je blijft mengen. | Schenk het beslag in de cakevorm. |
4
Done
|
Smelt 2 eetlepels Speculoos pasta in de magnetron (ongeveer 30 seconden) | Voeg 2/3 van de gesmolten pasta toe aan het beslag. Maak een marmer effect door het beslag met een mes voorzichtig door elkaar te trekken. |
5
Done
|
Zet de cake 55 minuten in de oven. De cake is klaar als je er een prikker in steekt en deze er schoon uitkomt. |
6
Done
|
Maak met de rest van de gesmolten speculoospasta (verwarm eventueel op als het gestold is) strepen over het bananenbrood. | Plak de kleine speculoos koekjes op het bananenbrood en laat het geheel volledig afkoelen. |