Directions
Teriyaki Roerbak met Vegetarisch Gehakt
Tien jaar geleden roerbakte ik wekelijks, maar tegenwoordig staat het zelden op het menu. Misschien omdat we geen vlees meer eten? Vroeger maakte ik roerbakgerechten vaak met kipfilet of biefstuk, maar wist je dat vegetarisch gehakt net zo goed werkt? Daarom besloot ik een oude favoriet nieuw leven in te blazen: teriyaki roerbak met vegetarisch gehakt.
Roerbakken is ideaal als je snel iets lekkers en gezonds op tafel wilt zetten. Het concept is simpel: groenten, (plantaardig) gehakt en een saus in de pan, serveren met rijst of noedels, en klaar ben je. Binnen 20 minuten staat een smakelijke homemade maaltijd op tafel. Perfect voor drukke dagen en kinderen in huis. Toch vergeet ik dit soort gerechten soms. Misschien omdat ik denk: Gaat Parker hier weer moeilijk over doen?
Parker, mijn dochter, is geen moeilijke eter, maar gerechten waar alles door elkaar zit, kunnen soms een uitdaging zijn. Voor de zekerheid kookte ik wat broccoli apart. Mocht het een drama worden, kon ze dat met rijst eten. Zoals verwacht at ze de groenten met lange tanden en haalde ze elk stukje wortel eruit, maar het gehakt en de broccoli met rijst vond ze prima. Geen drama dus. De rest van het gezin vond het heerlijk – het ging allemaal op!
Heb je tijd? Maak de teriyakisaus zelf! Maar een kant-en-klaar flesje uit de supermarkt is ook helemaal prima. Hieronder vind je het recept voor een zelfgemaakte teriyakisaus.
Zelfgemaakte Teriyakisaus
- 120 ml sojasaus
- 60 ml water
- 2 eetlepel rijstazijn (of witte azijn)
- 1,5 eetlepel lichte basterd suiker
- 1 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 cm verse gember (1 theelepel), geraspt
- 1 eetlepel maïzena
- Doe alle ingrediënten behalve de maïzena in een sauspan. Roer alles goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
- In een aparte kom meng de maïzena met 1 eetlepel water tot een papje. Voeg toe aan de saus en roer tot de saus wat dikker is.
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Kan ik andere groenten gebruiken in dit gerecht?
Absoluut! Denk aan doperwten, courgette, of sugarsnaps. Gebruik wat je lekker vindt of in huis hebt.
Waar kan ik vegetarisch gehakt kopen?
Vegetarisch gehakt is verkrijgbaar bij bijna alle supermarkten, zelf gebruik ik die van de Lidl.
Kan ik de saus vooraf maken?
Ja, de teriyakisaus kun je tot 3 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
Kan ik het gerecht invriezen?
Ja, je kunt het gerecht invriezen. Bewaar het maximaal 3 maanden in een luchtdichte verpakking.
Is dit gerecht ook geschikt voor veganisten?
Zeker, gebruik plantaardige producten en controleer of de saus veganistisch is.
Steps
1
Done
|
VoorbereidingPel en snipper de ui. | Was de paprika, verwijder de zaadlijst en steel. Snijd de paprika in reepjes. | |
2
Done
|
Was de broccoli en snijd in kleine roosjes. | Doe de broccoli in een pan met water en breng dit aan de kook. | Kook de broccoli 5 minuten. Giet af en houd apart. |
3
Done
|
Verwarm de sesamolie in een wok of hapjespan. | Fruit de ui een paar minuten in de olie. | Voeg het gehakt toe en roerbak deze 5-7 minuten (zie ook verpakking voor aanwijzingen). |
4
Done
|
Voeg de broccoli, wortel en paprika toe en roerbak deze 8-10 minuten mee. | Voeg de saus toe en roerbak alles nog een paar minuten. |
5
Done
|
Serveer de gehakt en groenten roerbak over wat rijst. | Maak af met wat chashewnoten en sesamzaadjes. |