Okonomiyaki Saus |
|
4 eetlepels ketchup | |
1/2 eetlepel worcestersaus | |
1/4 theelepel mosterd | |
2 eetlepels mirin | |
1 eetlepel suiker | |
1 theelepel sojasaus | |
Okonomiyaki |
|
100 gram bloem | |
100 ml dashi (of groente bouillon) | |
2 eieren | |
1/4 theelepel (snufje) zout | |
150 gram kool (witte of spitskool) | |
3 lente-uien | |
1 eetlepel panko | |
1 eetlepel olie | |
Toppings |
|
sesamzaadjes | |
lente-uien | |
Japanse mayonaisse | |
gebakken uitjes |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Hartige Pannenkoek
Een van mijn favoriete gerechten na onze reis in Japan is Okonomiyaki een Japanse Hartige Pannenkoek, waar ik een vegetarische van maakten.
In 2011 waren mijn man en ik op vakantie in Japan voor een bruiloft van vrienden. We hebben in 1,5 week tijd diverse steden aangedaan zoals Osaka, Kyoto, Hiroshima en Fukuoka (waar de bruiloft was). Helaas niet Tokyo, een paar maanden na de tsunami in Fukushima was. Vanwege radiatie golven en nabevingen, konden wij niet naar Tokyo (maar dat komt nog wel). Op de eerste dag werden we mee genomen naar een restaurant waar we Okonomiyaki aten. Een gerecht waar ik toen nog nooit van had gehoord, maar wat daarna een absolute favoriet Japans gerecht van mij werd.
Okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek. Vrij vertaald betekend het ‘Gegrild zoals je wilt’. Het bestaat uit een beslag met o.a. kool erin en vaak wordt het met spek gemaakt. Mijn broertje is inmiddels ook een paar keer in Japan geweest en vertelde mij over het okonomiyaki recept op Culy.nl. Een recept wat niet alleen makkelijk was, maar de smaak zeker in de buurt komt van dat wat ik in Japan heb gegeten.
Van het recept kun je één grote pannenkoek maken, of zoals ik heb gedaan 2 kleinere. Het nadeel van de grotere versie is het moeten omdraaien. Iets wat sowieso een karwij is voor twee mensen, maar met de kleine variant wil het ook wel alleen lukken.
Vinden de kinderen het lekker? Absoluut. Nou houdt Logan alleen al van het woord ‘pannenkoek’, maar zeker deze hartige variant met kool vind hij ook erg lekker. Al laat ik voor hem, omdat hij niet zo van mayonaise houdt, die altijd weg. De okonomiyaki saus die je er op smeert dat is wel een must!
Vrijdag 19 maart is het pannenkoekendag. Mocht je nog op zoek zijn naar andere pannenkoekenrecepten. Klik hier.
1
Done
|
SausDoe alle ingrediënt voor de saus in een sauspan en breng dit aan de kook. | Laat de saus 3 minuten pruttelen en haal de saus van het fornuis. Zet opzij tot je het nodig hebt. |
2
Done
|
VoorbereidingWas en snij de kool in dunne reepjes. | Was en snij de lente-uien in dunne ringen. | Indien nodig bereid de bouillon (dashI) vast voor. |
3
Done
|
Okonomiyaki beslagIn een kom, klop de eieren los en voeg de bloem, zout en de dashi (bouillon) toe. Mix alles tot een glad beslag. | Voeg de kool, lente-uien en panko toe en roer alles door het beslag. | |
4
Done
|
OkonomiyakiVerhit de olie in de pan en zet het vuur op medium. Doe het beslag in één grote koekenpan, of twee keer in een kleine koekenpan. | Dek de pan af en laat het 3 minuten bakken. | Draai de pannenkoek om, gebruik hier eventueel een bord voor, en bak de pannenkoeken nog eens 3 minuten. | Haal de okonomiyaki uit de pan en smeer de saus eroverheen. | Serveer met de toppings eroverheen. |