Directions
Verkruimelde Falafel Bowl met Sumak Groenten
Op Pinterest kwam ik het idee tegen van ‘Crumbled Falafel‘. Dit is hetzelfde als het deeg dat je gebruikt om falafelballetjes te maken, maar in plaats van balletjes te vormen, bak je het mengsel krokant in een pan tot kruimels. Om het een complete maaltijd te maken voor op mijn blog, heb ik een verkruimelde falafel bowl gemaakt met sumak groenten en rijst.
Falafeldeeg kun je heel makkelijk zelf maken. Met slechts een paar ingrediënten en een keukenmachine heb je het deeg al klaar. Het voordeel van zelf maken is dat je de smaak en ingrediënten volledig naar eigen wens kunt aanpassen. Natuurlijk zijn er ook goede kant-en-klare opties verkrijgbaar in verschillende smaken. Voor dit gerecht raad ik echter aan om het deeg zelf te maken, omdat dit makkelijker te verkruimelen en bakken is. Maar mocht je weinig tijd hebben, dan kun je kant-en-klaar balletjes (zie FAQ hieronder) gebruiken.
Om er een volledige maaltijd van te maken, heb ik gegrilde groenten uit de oven bereid met sumak kruiden. Sumak is een mix van gedroogde en gemalen rode besjes van de sumakplant, die veel voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Het wordt vaak gebruikt in de keukens uit deze regio en maakt ook deel uit van het bekende kruidenmengsel za’atar.
Voor mijn bowl kruidde ik de groenten met sumak en wat olijfolie. Vervolgens deed de oven het werk. Het gerecht maakte ik af met hummus, yoghurt en verse komkommer.
Wat vonden de kinderen?
Logan (9) vond het heerlijk en liet alleen de yoghurt staan. Voor Parker (6) heb ik de ingrediënten apart geserveerd op een bord in plaats van als een bowl. Mijn ervaring is dat ze zo eerder nieuwe dingen proeft. Ze liet de groenten staan en koos voor wat rauwkost, maar de rest ging helemaal op.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is verkruimelde falafel?
Verkruimelde falafel is falafeldeeg dat krokant wordt gebakken in de pan, zonder er balletjes van te maken. Je rult als het waren het falafeldeeg in wat olie toch het licht krokant wordt.
Kan ik kant-en-klare falafels gebruiken?
Je zou kant-en-klare falafels kunnen gebruiken die je verkruimeld voor je ze in de pan doet. Ik weet zelf niet wat het resulaat is, dus zou adviseren gewoon zelf falafel deeg te maken.
Wat is sumak en waar gebruik je het voor?
Sumak is een kruid gemaakt van gedroogde rode besjes en wordt vaak gebruikt in Midden-Oosterse gerechten. Bijvoorbeeld over gegrilde groenten.
Kan ik de groenten vervangen?
Zeker! Zelf gebruikte ik paprika en courgette, maar je zou ook andere groenten kunnen gebruiken of zelfs extra kikkererwten.
Is dit gerecht geschikt voor kinderen?
Zeker! Afhankelijk van wat voor eter jouw kind is (makkelijk of moeilijk), kun je eventueel de ingrediënten van de bowl apart serveren om het aantrekkelijker te maken.
Hoe maak ik dit gerecht veganistisch?
Vervang de yoghurt door een plantaardig alternatief. Zelf gebruik ik altijd soja yoghurt.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven op 200 graden. | Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. | Was de komkommer en snijd in blokjes. | Giet de kikkererwten af en laat goed uitlekken. | Pel en snipper de sjalotten en knoflook. | |
2
Done
|
Was de courgette en snijd in blokjes. | Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijst en snijd in blokjes. | Doe de paprika en courgette in een kom met de sumac en olijfolie. Hussel alles goed door elkaar. | Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de groente hierover heen. | Zet de bakplaat voor 15-20 minuten in de oven. | Haal de groenten uit de oven. |
3
Done
|
Doe in een keukenmachine: de kikkererwten, sjalotte, peterselie, koriander, komijn, zeezout, peper, gemalen koriander, knoflook, rasp van de citroen en de olijfolie. Maal het mengsel tot een kruimige substantie (maal niet te lang, je wilt geen pasta). |
4
Done
|
Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan. | Doe het falafel mengsel in een gelijke laag in de hete pan. Draai het vuur naar medium-hoog. | Bak het falafel mengsel tot de onderkant goudbruin wordt (3-5 minuten). | Draai het mengsel om en hussel door elkaar. Zoals je gehakt zou rullen. | Herhaal dit ongeveer 4 keer tot je een semi krokant gekruimeld falafel mengsel hebt. |
5
Done
|
Verdeel de rijst over de borden. Doe daar 2-4 eetlepels falafelkruimels op. | Doe 2 eetlepels sumac groenten hier overheen en wat komkommers. | Doe in het midden een eetlepel hummus en druppel wat yoghurt over het gerecht. | Serveer direct. |