Directions
Rachel Khoo’s Geroosterde Kip in Rode Wijn
We hadden een vriezer vol kip van Koop een Kip, dus was het tijd om een lekker recept te maken. Aangezien mijn man me vaak genoeg vertelt dat ik mijn kookboeken te weinig gebruik (vooral wanneer ik weer een nieuwe heb gekocht), besloot ik het recept voor Geroosterde Kip in Rode Wijn uit Rachel Khoo’s boek Mijn Franse Keuken te proberen.
In Mijn Franse Keuken van Rachel Khoo is het boek opgedeeld in de streken van Frankrijk, met in elk hoofdstuk streekgerechten. Bordeaux staat natuurlijk bekend als de wijnstreek van Frankrijk. Geen wonder dat ik in het kookboek dit heerlijke recept voor Geroosterde Kip in Rode Wijn vond. Een eenvoudig recept boordevol bourgondische smaken. De Franse naam voor het gerecht is ‘Poulet rôti au vin rouge’, een gerecht uit de Bordeaux-streek. Heb je nog een fles rode wijn openstaan (of denk je juist ‘fles wijn nog openstaan? alles is al leeg’), dan is dit het perfecte gerecht voor jou. Maar natuurlijk kun je ook speciaal voor dit gerecht een fles openen en de rest nuttigen tijdens de maaltijd.
Het gerecht was heerlijk. Het enige wat ik miste, was een stokbroodje om lekker in de saus te dippen.
Tip! Serveer er stokbrood bij
FAQ
- Kan ik een ander type kip gebruiken voor dit recept?
Ja, je kunt andere delen van de kip gebruiken, zoals dijen of drumsticks, maar houd rekening met de verschillende kooktijden. - Moet ik een specifiek type rode wijn gebruiken?
Het recept suggereert rode wijn uit Bordeaux, maar je kunt ook andere volle rode wijnen gebruiken die goed passen bij gevogelte, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. - Kan ik dit gerecht van tevoren bereiden?
Ja, je kunt de kip marineren en voorbereiden voordat je hem roostert. Dit kan handig zijn als je het gerecht voor een diner wilt serveren. - Zijn er alternatieven voor de rode wijn in dit recept?
Als je liever geen alcohol gebruikt, kun je de rode wijn vervangen door druivensap of kippenbouillon voor een vergelijkbare smaak. - Kan ik dit gerecht aanpassen voor een vegetarisch dieet?
Ja, je kunt de kip vervangen door stevige groenten zoals champignons en zoete aardappelen, en dezelfde rode wijnsaus gebruiken voor een smakelijk vegetarisch alternatief.
Dit recept stond voorheen op mijn oude blog Recepthoekje (2016)
Steps
1
Done
|
In een kom meng de wijn, tomatenpuree, naalden tijm, blaadjes oregano en rode wijnazijn. | Kruid de kippenbouten met zout en peper en doe ze samen met de marinade in een afgesloten zak. Schud de zak goed en leg de zak met kip minimaal 30 minuten in de koelkast. | |
2
Done
|
Verwarm de oven op 200 graden. | Zet een ovenschaal klaar. | Schil de wortels en snijd ze door de lengte in vieren. | Pel de uien en snijd ze in kwarten. | |
3
Done
|
Doe de krieltjes in een pan met koud water en breng het aan de kook met de deksel op de pan. Kook de krieltjes 2 minuten. Giet ze af. | |
4
Done
|
Leg de uien, wortels en krieltjes in een ovenschaal en schenk er 125 ml water er overheen. | Doe de kip en marinade bij de groente in de ovenschaal. | Dek de schaal af met bakpapier en zet deze in de oven voor 30 minuten. |
5
Done
|
Haal het bakpapier van de schaal en schep het vocht over de kip. | Zet de ovenschaal terug in de oven nog nog eens 15 minuten tot de kip gaar is. | Serveer direct! |