Directions
Kip Gyoza
Een van mijn favoriete Aziatische bijgerechten zijn gyoza’s; ik ben er dol op! Wanneer we bij Wagamama eten, bestel ik altijd de eend of kip Gyoza – lekker knapperig en de vulling is verrukkelijk. Onlangs vond ik gyoza pannenkoekjes in de supermarkt (ook wel wonton wrappers genoemd en verkrijgbaar bij de ToKo). Natuurlijk moest ik het zelf eens proberen. Ik wist meteen dat ik een vulling wilde maken met kippengehakt en heerlijke Aziatische smaken, waaronder shiitake paddenstoelen, bos-uien en gember. Heerlijk!
De gyoza heeft meerdere namen: dumplings, Chinese ravioli, jiaozi, potsticks. Met die verschillende namen komen ook verschillende bereidingen. Maar wat is het nou eigenlijk? Simpel gezegd is het een deeglapje dat is dichtgevouwen en gevuld met een gehakt mengsel. Je kunt ze koken in water, stomen of, zoals ik heb gedaan, bakken in wat olie. Ze worden dan lekker krokant, daar ben ik dol op!
Serveer er een lekker sausje bij, zoals hoisinsaus of sojasaus met chilivlokken, en je hebt een heerlijke bijgerecht bij bijvoorbeeld 5 Spice eenden wraps.
Dit recept stond voorheen op mijn oude blog Recepthoekje (2016)
Steps
1
Done
|
Maak de shittake schoon en snijd fijn. | Pel en snipper de knoflook. | Was de bosuien en snijd fijn. | Rasp de gember fijn. | Vul een bakje met water. | Bedek een bord met keukenpapier. | |
2
Done
|
In een kom meng de gehakt, shiitake, knoflook, bosui, sojasaus, sesamolie, gember, azijn, 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper. |
3
Done
|
Neem een gyoza vel en leg deze op je hand. | Neem een theelepel van het gehaktmengsel, doe dit in het midden van de gyoza vel. | Maak de randen van het vel nat met water. | Vouw de randen als een halve maan naar elkaar toe. | Doe dit met de rest van de vellen en het gehakt. |
4
Done
|
Verwarm de olie in een wok of hapjespan. | Als de olie warm is, leg de eerste gyoza in de olie en bak deze goudbruin en krokant. 3 minuten per kant. | Controleer bij de eerste of 6 minuten lang genoeg is en de binnenkant gaar is. | Doe niet te veel gyoza's tegelijk in de pan. | Laat de gyoza's uitlekken op het keukenpapier. |
5
Done
|
Serveer de gyoza direct en serveer met hoisinsaus, sojasaus en eventueel wat chili fakes. |