Directions
Rabarber Cobbler met Aardbei en Framboos
Ik ben dol op rabarber, maar ik koop het eigenlijk altijd in het seizoen zonder enig plan. Nu hadden we heel veel rood fruit zoals aardbeien (3 bakken!) en frambozen (2 bakken!) in huis. Zoveel dat het veel te snel zou bederven voordat we het konden eten. Een perfect zoet recept om te maken als je veel fruit in huis hebt, is een cobbler. Dus besloot ik een Rabarber Cobbler met Aardbei en Framboos te maken.
Een cobbler lijkt een beetje op een crumble. Maar in plaats van alleen een krokante bovenlaag, zakt het beslag bij een cobbler ook lekker tussen het fruit. Je hebt dus een warme, fruitige zachte cake met een krokante bovenlaag. Wij vinden het heerlijk, vooral met een toef slagroom of zelfs een bolletje vanille-ijs. Een cobbler is het lekkerst als hij nog een beetje warm is, maar ik zeg ook geen nee tegen een afgekoelde versie.
Voor deze cobbler gebruikte ik rabarber, aardbeien en frambozen. Deze snijd je in kleine stukjes en voeg je wat suiker aan toe om er een lekker zoet dessert van te maken. Vooral bij rabarber, wat een vrij bittere vrucht is, is dat lekker. Vervolgens maak je een beslag met bloem, bakpoeder, zout, suiker en melk. Dit schenk je over het fruit en dan doet de oven de rest van het werk. Heel snel en makkelijk om te maken.
Op de blog heb ik ook nog andere cobbler-recepten staan met onder andere kersen, perzik en appel. Voor nu is dit absoluut een zomerse favoriet die je echt moet proberen te maken.
Kan ik ander fruit gebruiken in plaats van rabarber, aardbeien en frambozen?
Het recept is voor een rabarber cobbler, dus deze zou ik er wel in laten, maar uiteraard kun je ook ander soort fruit als kersen, perziken of bessen gebruiken. Het is een flexibel recept dat je kunt aanpassen aan wat je in huis hebt of wat in het seizoen is.
Kan ik de cobbler van tevoren maken en later opwarmen?
Ja, je kunt de cobbler van tevoren maken. Bewaar hem in de koelkast en verwarm hem vervolgens in de oven op 180 graden Celsius tot hij weer warm is. Je kunt hem ook koud eten, maar hij is het lekkerst als hij warm geserveerd wordt.
Moet ik het fruit vooraf koken voordat ik het in de cobbler gebruik?
Nee, je hoeft het fruit niet vooraf te koken. Snijd het fruit in kleine stukjes, voeg suiker toe en schenk het beslag erover. De oven zal het fruit tijdens het bakken zacht maken.
Hoe lang blijft de cobbler goed en hoe bewaar ik hem het beste?
De cobbler blijft 2-3 dagen goed als je hem in een luchtdichte container in de koelkast bewaart.
Kun je de Rebarber Cobbler ook vegan maken?
Ja, zelf gebruik ik altijd plantaardige havermelk. Daarnaast kun je de boter ook vervangen door een plantaardige boter geschikt om mee te bakken.
Steps
1
Done
|
VoorbereidingZet een medium ovenschaal (20-30 cm) met de boter in een koude oven.| Verwarm de oven met de schaal erin op 180 graden. | Zodra de boter is gesmolten en begint te bubbelen kun je de schaal uit de oven halen. Maak onder tussen het fruit schoon en het beslag. |
2
Done
|
FruitWas de rabarber in snijd in kleine stukjes. | Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd in kwarten. | Was de frambozen. | Zorg dat het fruit wel iets gedroogd is. | Doe het fruit in een kom met 1 1/2 eetlepel suiker en hussel alles goed door elkaar. | |
3
Done
|
BeslagIn een kom meng de bloem, 150 gram suiker, bakpoeder en zout door elkaar. | Voeg de melk toe en meng tot een glad beslag. | |
4
Done
|
Verdeel het fruit over de ovenschaal. | Schenk het beslag over het fruit. | Zet de ovenschaal in het midden van de oven voor 40-45 minuten. Tot het beslag gerezen is en een mooie gouden korst heeft. |
5
Done
|
Haal de cobbler uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen voor je hem serveert. | Serveer eventueel met slagroom en wat roomijs. |