Gochujang Krokante Rijstsalade

0 0
Gochujang Krokante Rijstsalade

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Krokante rijst
300 gram gekookte rijst
1 eetlepel Gochujang
3 eetlepels Olie (olijf of andere plantaardige olie)
Dressing
60 ml sojasaus
2 eetlepels sesamolie
1 theelepel lichte basterd suiker
1/2 limoen
1 teen knoflook (fijn gehakt)
Groente
1/2 komkommer
1 avocado
2 bosui
100 gram edamame bonen (diepvries)
klein bosje koriander
klein bosje peterselie

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Cuisine:

    Directions

    Gochujang Krokante Rijstsalade

    Zoals jullie inmiddels misschien wel weten, probeer ik maar wat graag viral recepten van platforms zoals TikTok en Instagram. Zo ook dit viral recept voor krokante rijstsalade. De eerste keer dat ik dit gerecht voorbij zag komen, was in een story van collega-blogger Mamamagisch. Daarna leek mijn hele For You Page op TikTok overspoeld te worden met krokante rijstsalade. Ik moest het natuurlijk zelf ook proberen, en maakte er een Gochujang krokante rijstsalade van.

    Crispy rice salad is eigenlijk helemaal niet nieuw. Het vindt zijn oorsprong in het Thaise gerecht Naem Khao. Toch is het dankzij social media ontzettend populair geworden. Het belangrijkste ingrediënt is rijst die al gekookt is. En laten we eerlijk zijn, ik kook altijd (maar dan ook echt altijd) veel te veel rijst! Gelukkig ben ik dol op rijst en heb ik inmiddels behoorlijk wat recepten voor het gebruik van kliekjes, zodat ik er de volgende dag nog van kan genieten. Voor krokante rijst heb je ook restjes rijst nodig, of in ieder geval rijst die al gekookt is.

    De gekookte rijst meng je met wat olie en kruiden naar smaak. In dit geval koos ik voor gochujang, omdat ik momenteel helemaal verslaafd ben aan deze Koreaanse chilipasta. Gochujang kun je vergelijken met sriracha, maar persoonlijk vind ik het veel lekkerder. Met de juiste hoeveelheid is het niet te pittig. Toch zou ik dit gerecht niet aan mijn kinderen geven, want zij zouden het veel te pittig vinden.

    Wil je een kindvriendelijke versie maken, gebruik dan een milde currypasta of een saus zoals hoisin (waar mijn zoon dol op is). Zelf heb ik het nog niet met hoisin geprobeerd, maar door hoisin en wat olie toe te voegen, krijgt de rijst een heerlijke smaak en wordt het lekker krokant.

     

    FAQ (Veelgestelde Vragen)

    Kan ik een andere saus gebruiken in plaats van gochujang?
    Ja, zeker. Ik gebruikte gochujang omdat ik deze lekker vind, maar ben je nou niet zo fan of wil je liever een mildere saus, dan kun je dit makkelijk vervangen met een andere currypasta. Een andere optie is ook om een mildere saus als hoisinsaus of teriyaki te gebruiken. Voeg dan wel nog wat extra olie toe aan de rijst voor je het in de oven doet.

    Moet ik verse rijst gebruiken of kan ik ook restjes rijst gebruiken?
    Voor dit recept gebruik je gekookte rijst. Het beste resultaat krijg je met rijst die al gekookt en afgekoeld is, bij voorkeur rijst van de vorige dag. Verse, warme rijst zal niet zo krokant worden als afgekoelde rijst.

    Welke rijstsoort is het beste voor krokante rijst?
    Langkorrelige rijst, zoals basmatirijst of jasmijnrijst, werkt goed voor dit recept. Zelf gebruik ik graag basmatirijst in al mijn gewone rijst recepten. Als ik een andere rijst zoals sushirijst gebruik, wordt dit vermeld.

    Hoe kan ik de rijst krokant krijgen zonder dat het aanbrandt?
    Zorg ervoor dat je de rijst in een gelijkmatige laag op de bakplaat spreidt en gebruik voldoende olie. Elke oven is anders dus het is ook belangrijk dat je, je oven goed in de gaten houdt. Eventueel kun je halverwege even roeren door de rijst om verbranding te voorkomen.

    Hoe pittig is gochujang?
    Gochujang is een Koreaanse chilipasta die een diepe, complexe smaak heeft en mild tot pittig kan zijn, afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt. Je kunt de hoeveelheid aanpassen naar jouw smaak. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe als je het pittiger wilt.

    Kan ik de krokante rijstsalade van tevoren maken?
    Ja, je kunt de rijst en de toppings van tevoren bereiden, maar het is het beste om de rijst vlak voor het serveren krokant te maken. Als de krokante rijst te lang staat, kan hij zacht worden.

     

     

    Steps

    1
    Done

    Voorbereiding

    Verwarm de oven voor op 200 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. |

    2
    Done

    Krokante Rijst

    In een kom mix de gekookte rijst, Gochujang en olijfolie met een lepel of je handen heel goed door elkaar. | Verdeel de rijst tot een gelijke laag over je bakplaat. | Zet in de oven voor 30 minuten. | Haal uit de oven en laat iets afkoelen.

    3
    Done

    Edamame bonen

    Kook 500 ml water in een waterkoker. | Doe de edamame bonen in een kom en schenk het kokende water erbij. Laat dit minimaal 5 minuten staan en giet af. |

    4
    Done

    Dressing

    In een kom meng de sojasaus, sesamolie, suiker en het sap van een halve limoen in een kom tot de suiker goed is opgelost. |

    5
    Done

    Voorbereiding

    Was de komkommer en snijd in blokjes. | Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd in blokjes. | Was de bosui en snijd in ringen. | Was de koriander en peterselie en snijd grof. | Pel de knoflook en hak fijn.

    6
    Done

    Doe alle groenten (ook de edamame bonen) in een kom. | Schenk de dressing er overheen en hussel door elkaar. | Giet de krokante rijst erbij en hussel alles nog eens door elkaar serveer direct.

    wendy panse-moedt

    Met een liefde voor eten en reizen, neem ik mijn kleine mee in een ontdekkingstocht in de wereld van lekker eten.

    Pilav rijst met Instant Pot - Kidshoekje.nl
    previous
    Instant Pot Pilav Rijst
    Orzo met Romige Vega Gehaktsaus - Kidshoekje.nl
    next
    Orzo met Romige Vega Gehaktsaus

    Add Your Comment