Directions
Dump & Bak Gnocchi met Vega ballen: hét makkelijke ovengerecht voor drukke gezinnen
Voor het najaar van 2025 ben ik helemaal fan van de dump & bak recepten. Je weet wel, die simpele gerechten die je letterlijk in een ovenschaal dumpt en daarna alleen nog maar hoeft te wachten tot de oven zijn werk doet. Ideaal voor drukke ouders, gezinnen met hongerige kids of gewoon iedereen die na een lange dag geen zin heeft om uren in de keuken te staan.
Eerder maakte ik al de Mexicaanse Quinoa Dump & Bak, en vandaag is het tijd voor een Italiaans feestje: Dump & Bak Gnocchi met Vega ballen. Een heerlijk ovengerecht dat lekker romig wordt, bomvol smaak zit en waarbij je weinig afwas hebt (bonuspunten, toch?).
Wat ik zo leuk vind aan ovengerechten, is dat ze altijd nét een beetje spannend zijn. Zelfs topchefs die hun recepten al honderd keer hebben getest, weten: elke oven is anders. Dus laat je niet ontmoedigen als jouw gerecht iets langer of korter moet bakken – proef en kijk vooral mee.
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Wat zijn dump & bak recepten precies?
Dump & bak betekent dat je alle ingrediënten in een ovenschaal doet, de oven aanzet en daarna geen omkijken meer hebt. Supersimpel dus!
Kan ik dit recept ook met gewone gehaktballetjes maken?
Ja hoor! Je kunt de vegetarische balletjes vervangen door gewone gehaktballetjes of kipballetjes als je dat lekkerder vindt. Controleer wel goed of de ballen gaat zijn als je het gerecht uit de oven haalt.
Hoe weet ik of de gnocchi gaar is?
Als de gnocchi zacht is en een beetje luchtig aanvoelt bij het prikken met een vork, is hij perfect gaar.
Kan ik dit gerecht ook een dag van tevoren maken?
Ja, je kunt de schaal voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Zet hem de volgende dag in de oven en verleng de baktijd met 5-10 minuten.
Kan ik dit gerecht invriezen?
Ja, je kunt de leftovers in porties invriezen en later opwarmen in de oven of magnetron.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. |
2
Done
|
VoorbereidingGebruik je grote gnocchi, kook deze dan 2 minuten in ruim kokend water. Giet af. |
3
Done
|
Vet de ovenschaal in met olie. Doe de gnocchi, vegetarische balletjes, pastasaus, Italiaanse kruiden en broccoli in een ovenschaal. Meng alles goed door elkaar. | Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in de oven. |
4
Done
|
Haal de schaal eruit, roer alles goed door en breng op smaak met zout & peper. | Verdeel de mozzarella erover en bak nog 15–20 minuten onafgedekt, tot de kaas gesmolten en licht goudbruin is. | Voor een extra goudbruin korstje: zet de oven nog 1 minuut onder de grillstand (goed in de gaten houden!). Serveer met optionele toppings zoals basilicum, chilivlokken of Parmezaanse kaas. |