200 gram speculaas + extra voor decoratie | |
75 gram ongezoute roomboter | |
600 gram roomkaas | |
125 gram crème fraîche | |
150 gram witte basterdsuiker | |
1 eetlepel speculaaskruiden | |
1 theelepel vanille extract | |
4 eieren | |
1 eetlepel maïzena | |
100 gram speculoospasta |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Pakjesavond
Is speculaas in augustus niet een beetje vroeg? Dat was de reactie van mijn vrienden toen ik deze heerlijke speculaas cheesecake al in de zomermaanden serveerde tijdens onze Sunday Dinner. Mijn antwoord? Waarom niet! Elk excuus om vooruit te werken aan Sinterklaas-recepten is goed, zodat ik in december kan genieten van de feestdagen met mijn gezin.
Na de eerste hap vergaven mijn vrienden me meteen. Ook de collega’s van mijn man, die de leftovers proefden, waren verkocht. Helaas is Logan geen cheesecake-liefhebber, dus een officiële kids-beoordeling ontbreekt dit keer. Maar ik weet zeker dat dit recept in de smaak valt bij jong én oud!
Het basisrecept voor deze BAKE cheesecake komt uit het geweldige Cheesecake kookboek van Sabine Koning. Dit boek staat vol met fantastische recepten, zowel no-bake als bake!
Wil je de cheesecake vegan en lactosevrij maken? Gebruik dan dit basisrecept voor een vegan cheesecake.
Kan ik deze speculaas cheesecake ook in december maken?
Ja, absoluut! Dit recept is perfect voor de feestdagen, maar eigenlijk lekker het hele jaar door.
Hoe maak ik de cheesecake vegan of lactosevrij?
Gebruik het basisrecept voor vegan cheesecake van Kidshoekje (klik hier). Let wel op dat de andere speculoos/speculaas ingrediënten ook echt vegan zijn.
Heb ik speciale bakvormen nodig?
Nee, een standaard springvorm is voldoende om deze cheesecake te maken.
Kan ik speculaaskruiden vervangen door iets anders?
Je kunt eventueel koekkruiden gebruiken, maar voor de echte Sinterklaassmaak zijn speculaaskruiden het lekkerst.
Hoe lang blijft de cheesecake vers?
Bewaar de cheesecake in de koelkast; hij blijft 3 tot 4 dagen goed.
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 150 graden. Met een rooster in het midden. | Bekleed een ronde springvorm met bakpapier. | Zet een waterbad onder in de oven. |
2
Done
|
Maal de 200 gram speculaas helemaal fijn in een keukenmachine. | Smelt de roomboter en roer deze over de speculaaskruimels. | Doe de speculaaskruimels in de springvorm en bedek de bodem. Druk deze stevig aan met de bollekant van een lepel. |
3
Done
|
Klop de roomkaas wat los. | Voeg de crème fraîche, suiker, speculaaskruiden en vanille toe. Mix alles goed door elkaar. | Voor één voor één 3 eieren toe en één eidooier. | Voeg de maïzena toe en klop het geheel tot een glad beslag. | Schenk het beslag in de springvorm. | |
4
Done
|
Zet de cheesecake in het midden van de oven boven het water bad. | Bak de cheesecake in 75 minuten gaar. | Haal de cheesecake uit de oven en laat deze compleet afkoelen. | Zet de cheesecake in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven. |
5
Done
|
Smelt de speculoospasta in een bakje in de magnetron of in een steelpannetje. | Smeer de boven kant van de cheesecake helemaal in met de speculoospasta. Ik doe dit lepel voor lepel en smeer het iets uit met de bollekant van de lepel. Schenk in het midden en vanzelf gaat het naar de buitenkant. | Zet dit nog even 30 minuten terug in de koelkast om iets te harden. | Decoreer met de overige speculaas en haal uit de springvorm. |