Directions
Corn Chowder met Bacon
Sinds we kinderen hebben, maak ik veel te weinig soep. Vroeger was dinsdag in het najaar onze vaste soepdag. Op mijn oude blog (die ik nog steeds aan het overzetten ben) stonden daarom veel soeprecepten. Het is tijd om die recepten dit najaar weer te delen, te beginnen met dit heerlijke recept voor Corn Chowder met Bacon.
Een chowder is een dikke, romige soep. De twee bekendste varianten zijn Clam Chowder (met vis, favoriet van mijn ouders) en Corn Chowder. In het Nederlands kun je het een dikke, romige maïssoep noemen, maar voor nu houd ik het bij Corn Chowder. Dit recept is heel eenvoudig te maken, met ingrediënten zoals ui, maïs uit blik en gegrilde paprika uit een pot. Voor de romige textuur voeg je slagroom en een maïzenapapje toe, en voor extra bite kun je extra maïs en stukjes bacon toevoegen. Hoewel ik tegenwoordig geen vlees meer eet, voegt bacon een heerlijke crunch, zoutigheid en diepgang toe aan de smaak van de soep.
Serveer de Corn Chowder met vers brood, broodstengels of zelfgemaakte maïsmuffins voor een complete maaltijd.
Wil je de chowder vegetarisch maken? Laat dan simpelweg de bacon weg. Wil je hem volledig vegan maken? Gebruik dan een plantaardige room voor dezelfde romige textuur.
Veelgestelde vragen (FAQ) over Corn Chowder
Kan ik de bacon vervangen voor een vegetarische optie?
Ja, je kunt de bacon weglaten voor een vegetarische chowder. Voor een extra bite kun je bijvoorbeeld croutons of opgebakken shiitake.
Hoe lang kan ik Corn Chowder bewaren?
Corn Chowder kun je in een afgesloten container tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat je de soep goed opwarmt voor het serveren.
Kan ik deze chowder invriezen?
Ja, je kunt Corn Chowder invriezen. Laat de soep eerst volledig afkoelen en vries hem dan in luchtdichte containers in. De soep blijft in de vriezer ongeveer 3 maanden goed. Een goede optie is bijvoorbeeld het in te vriezen in enkele porties voor als je zin hebt in een warme lunch.
Welke plantaardige room kan ik gebruiken voor een vegan variant?
Je kunt bijvoorbeeld soja- of haverroom gebruiken om de chowder volledig vegan te maken. Deze geven een vergelijkbare romige textuur als slagroom. De smaak kan er iets door veranderen, maar als je dit soort room gewend bent is dat geen probleem.
Moet ik verse maïs gebruiken in plaats van maïs uit blik?
Nee, maïs uit blik werkt perfect voor dit recept. Maar als je verse maïs beschikbaar hebt, kun je deze ook gebruiken voor een extra frisse smaak. Ik zou de soep zelf met maïs uit blik koken en dan de verse mais in de soep als stukjes serveren.
Steps
1
Done
|
SoepPel en snipper de ui. | Verwarm de olijfolie in een grote soep pan en fruit hierin de ui (4 minuten). | Voeg 3/4 van de mais toe aan de ui. Bak even kort mee. | |
2
Done
|
Soep (2)Snijd de gegrilde paprika klein en voeg toe aan de mais. | Laat dit nog 3 minuten staan. | Verkruimel het bouillonblokje over de groenten en roer even goed door. | Schenk het water bij de groenten, zodat deze onderstaat. Breng dit langzaam aan de kook. | Draai het vuur iets lager en laat dit 20 minuten staan. | Roer geregeld in de pan. |
3
Done
|
BaconVerwarm een koekenpan. | Voeg de spek (zonder olie of boter) toe aan de hete bak en bak deze krokant. | Haal de bacon uit de pan en laat het uitlekken op een bord met keukenpapier. | |
4
Done
|
Soep (3)Pureer de soep met een staafmixer in de pan of in een blender. | Roer de slagroom door de soep samen met een snufje zout en peper. | Voeg de overige mais toe aan de soep en laat dit nog 5 minuten opwarmen. | |
5
Done
|
In een kom doe 50 ml water en de maïzena. Roer dit goed door zodat er geen klonten zijn. | Voeg het maïzena papje toe aan de soep en roer deze er doorheen. Let op dat er geen klonten ontstaan. | |
6
Done
|
Serveer de soep met de bacon stukjes erin. |