3 kolven (400 gram) mais (vers of blik) | |
1/2 rode paprika | |
2 eieren | |
120 ml water | |
80 gram geraspte kaas | |
100 gram bloem | |
1 theelepel paprika poeder | |
25 gram boter | |
zout en peper | |
olie (olijf of zonnebloem) | |
keukenrol |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Nu hoor ik je misschien denken: wat zijn fritters? En ik heb het internet afgezocht voor een passende vertaling, maar die is er eigenlijk niet echt. Je zou kunnen zeggen dat het een pannenkoek is, maar je zou het ook een koekje gebakken in een pan kunnen noemen. Wel zijn fritters over het algemeen hartig, zoals deze mais fritters.
Afgelopen weekend gingen wij voor het eerst mais plukken en wat ben ik blij dat ik een boerderij in de buurt vond (15-20 min van Amsterdam). We plukte uit eindelijk een zak van bijna 3 kilo (ongeveer 14 kolven) en nu was dus de vraag wat te maken. Als eerste moest ik aan de Indonesische mais pannenkoeken denken, die mijn man leerde maken in Bali. Maar om die te maken zou ik eerst het kookschrift moeten vinden die hij gebruikte. Daarom maar eens zelf mais fritters maken.
Fritters bestaan uit een beslag en groente en omdat ik mijn mais fritters kidsproof wou maken, maakte ik hem mild qua smaak. Kunnen jouw kinderen tegen wat pit? Vervang dan de paprika poeder voor wat chili poeder. Of maak een dip van créme fraîche en sriracha. Enjoy!
Mais – Ik gebruikte verse maiskolven. Hieronder in het recept staat uitgelegd hoe je deze kunt gebruiken. Is verse mais niet in het seizoen gebruikt dan uit blik of de diepvries. Bij diepvries is het wel belangrijk dat ze ontdooit en droog gedept zijn.
Klik hier voor meer maisrecepten
1
Done
|
MaiskolvenMaak de maiskolven schoon. | Doe ze in een pan met ruime hoeveelheid water en breng dit aan de kook. | Kook de maiskolven 4 minuten. | Giet de kolven af en spoel af met koud water om snel af te koelen. | Snij de maiskorrels van de kolven af. Laat de maiskorrel iets afkoelen. |
2
Done
|
VoorbereidingWas de paprika en snij in kleine stukjes. | Smelt de boter in de magnetron voor 30 seconde. | Gebruik je mais uit blik? Giet deze dan af in een zeef. |
3
Done
|
In een kom meng de maiskorrels, paprika, eieren, water, kaas, bloem, paprika poeder met een snufje (1/4 theelepel) zout en peper. Roer alles door elkaar. | Giet de gesmolte boter erbij en roer alles nog eens goed door. |
4
Done
|
Schenk een laag olie in een hapjespan of diepe koekenpan. Verwarm de olie. | Test of de olie heet genoeg is door een beetje beslag erin te doen. Als dit begint te borrelen kan je het vuur iets lager zetten, naar medium. | Doe hoopjes beslag in de pan (denk aan kleine pannenkoeken). Hou wel ruimte tussen de fritters. | Draai na 3 minuten om en bak nog eens 2-3 minuten aan de andere kant tot goudbruin. | Leg ze op een bord met wat keukenpapier en ga verder met de rest van het beslag. | Serveer direct! |