Directions
NYTimes Gochujang Koekjes
Als je Kidshoekje al een tijdje volgt, weet je dat ik dol ben op koekjes. Voor 2025 voorspel ik dat koekjes ineens weer razend populair gaan worden. Op het TikTok-account van Veggilaine (een van mijn favoriete Nederlandse foodbloggers) vertelde ze over haar doel voor 2025: alle koekjes van de New York Times bakken. Eén koekje uit die post trok direct mijn aandacht: de Gochujang-koekjes. Ik ben dol op Gochujang, dus die móést ik proberen!
Hoewel ik dol ben op koekjes, is de ambitieuze challenge van Veggilaine niet helemaal voor mij weggelegd. Maar dit jaar wil ik wel meer nieuwe koekjesrecepten op mijn blog delen, inclusief copycat-recepten die al veel te lang op mijn to-bake-lijst staan. Daarom begin ik 2025 met deze heerlijke Gochujang-koekjes van Eric Kim, die hij voor de New York Times ontwikkelde.
Het recept is niet van mij, maar op advies van Veggilaine (die het al had gemaakt) voegde ik iets minder suiker toe. Het originele recept vraagt om 200 gram, maar ik had nog maar 150 gram in huis.
Hoe smaken de koekjes?
Absoluut fantastisch! Het is een bijzondere sensatie. De geur van Gochujang roept niet meteen associaties met zoet op, maar het koekje heeft karamelachtige smaken en de combinatie met kaneel is verrassend lekker. Ga ik ze vaak maken? Mijn eerste gedachten was misschien niet. Maar… Inmiddels heb ik dit koekje al 2x gemaakt. Ik vond de eerste batch zo lekker dat ik 6 van de 9 koekjes zelf heb op gegeten. Mijn zoon (die niet van pittig eten houdt), was boos en voor hem moest ik dus een nieuwe batch maken. Gaan we deze dus vaker maken: JA!
Mijn koekjesdoelen voor 2025
Voor nu heb ik een haalbaar doel gesteld: elke maand een nieuw koekjesrecept delen. Januari begint goed met deze Gochujang-koekjes! En wat betreft mijn borrelplank-challenge… daar gaat het iets minder goed mee. Het zullen de January Blues wel zijn. Maar deze koekjes maken veel goed.
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Wat is Gochujang?
Gochujang is een Koreaanse chilipasta met een pittige, zoete en hartige smaak.
Kan ik deze koekjes maken zonder Gochujang?
De unieke smaak van deze koekjes komt door de Gochujang. Zonder de pasta zul je een ander koekje krijgen.
Hoeveel suiker moet ik toevoegen?
Het originele recept vraagt om 200 gram suiker, maar je kunt minder gebruiken. Zelf gebruikte ik maar 150 gram.
Zijn deze koekjes pittig?
Nee, de pittigheid van de Gochujang is subtiel en goed in balans met de andere smaken.
Waar kan ik Gochujang kopen?
Je vindt Gochujang bij Aziatische supermarkten, grotere supermarkten of online.
Hoe bewaar ik deze koekjes?
Bewaar ze in een luchtdichte trommel; ze blijven ongeveer een week vers.
Steps
1
Done
|
Gochujang SwirlIn een kom mix 15 gram boter, 2 eetlepel lichte basterd suiker en 1 eetlepel gochujang door elkaar tot het goed gemengd is. | Zet op zij. |
2
Done
|
In een kom mix de boter zacht. | Voeg de suiker toe en mix er goed door heen. | Voeg het ei en de vanille toe en mix door de boter tot alles goed gemengd is. | |
3
Done
|
In een tweede kom doe de bloem, baking soda, zout en kaneel en roer alles door elkaar. | Voeg het bloemmengsel toe aan de boter en mix tot een glad deeg. | Zet het deeg minimaal 15 minuten in de koelkast. |
4
Done
|
Verwarm de oven op 180 graden. | Bekleed twee bakplaten met bakpapier. |
5
Done
|
Haal het deeg uit de koelkast en doe hoopjes van de Gochujang boter door het deeg. Mix het met een mes of vork door het deeg zodat het een marmer effect krijgt. | |
6
Done
|
Maak je handen nat en draai ballen van 1-2 eetlepels deeg in de handen. | Leg de deegbal op de bakplaat. Ongeveer 6 per bakplaat. Je kunt tussen de 9-12 koekjes totaal maken. | Zet de bakplaat in de oven voor 11-13 minuten. Draai de bakplaat halverwege om (vergeet je dit geen probleem). | Haal de koekjes uit de oven en laat minimaal 3 minuten op de bakplaat liggen. | Leg ze vervolgens op een rek om compleet af te koelen. |