Directions
Vegetarische Cajun Risotto
Ik weet nog toen ik bij diverse kook televisieprogramma’s werkten dat risotto altijd het gevreesde gerecht was. Er is geduld voor nodig en het kan ook zo mis gaan, dat wat de boodschap. Precies daardoor kreek ik een angst voor het maken van risotto: Dat kan ik toch nooit? Tot een vriendin van mij zei: Nee joh dat is harstikke makkelijk, ja je moet bij die pan blijven, maar het is echt niet ingewikkeld. En toen probeerde ik het en ontdekte: Het is helemaal niet zo moeilijk. Je moet inderdaad geduld hebben en erbij blijven. Maar je kunt zoveel soorten risotto maken en het is zo lekker. Neem nou eens deze kom comfort food met vegetarische cajun risotto. Geef mij nog maar een kom!
Het concept voor deze cajun risotto is niet van mij zelf, ik zag het een tijdje terug op Pinterst voorbij komen en schreef meteen mijn concept voor het recept op. Wat ik dan doe is de ingrediënten en stappen op schrijven en opties die ik zou kunnen toevoegen of weg laten. Cajunkruiden bevat bijvoorbeeld cayenne peper en dat is iets waar mijn kinderen absoluut niet op zitten te wachten. Om toch die heerlijke cajun smaak aan het gerecht toe te voegen, voegde ik wel wat cajun kruiden toe, maar voegde ik ook paprika, komijn en knoflookpoeder toe om een goede balans te geven aan het gerecht. Wil ik de hitte van Cajun kruiden, dan kan ik altijd nog chili flakes toevoegen.
In dit gerecht gebruik ik kidneybonen, paprika en tomatenblokjes. En dan de vraag: eet mijn dochter Parker dit? Ze is niet heel moeilijk, maar wel kieskeurig. Tot mijn verbazing at ze haar hele bord leeg! Met toppings van crème fraîche en geraspte cheddar. Ze vond de kidneybonen iets minder lekker, maar ze heeft ze wel gegeten. Ik was verbaasd.
Het gerecht was zo lekker dat de pan helemaal leeg was. Geen restjes voor lunch de volgende dag. Dit recept gaan we zeker vaker maken!
Spicy maken!
Hieronder heb ik de kruidenmix aangepast zoals ik hem heb gemaakt. Houden jullie wel van spice. Vervang dat 1 theelepel paprikapoeder met cajunkruiden.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat zijn cajunkruiden en waar kan ik ze vinden?
Cajunkruiden zijn een mix van specerijen zoals paprika, cayennepeper, oregano en tijm. Ze zijn te koop in de supermarkt bij het kruidenrek.
Kan ik de kidneybonen vervangen?
Je kunt de kidneybonen vervangen door bijvoorbeeld zwarte bonen, kikkererwten of een andere boon.
Is het gerecht pittig?
Het onderstaande recept is absoluut niet pittig. Ik heb de kruidenmix zo aangepast dat het geschikt is voor kinderen, maar wel de cajun smaak behoud. Wil je wat meer pit in je gerecht? Vervang dan 1 theelepel paprikapoeder met cajunkruiden.
Kan ik dit gerecht vegan maken?
Ja, vervang de crème fraîche door een plantaardige variant en gebruik vegan kaas.
Kan ik de risotto van tevoren maken?
Risotto is het lekkerst vers, maar je kunt het opwarmen met een scheut bouillon om het weer romig te maken.
Steps
1
Done
|
Kook 750 ml water met het bouillonblokje. | Laat het staan tot het bouillonblokje is opgelost. |
2
Done
|
Pel en snipper de ui. | Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijst en snijd in blokjes. | Giet de kidneybonen af. |
3
Done
|
Verwarm de olijfolie in de pan. | Fruit de ui in de olie voor 2 minuten. | Voeg de paprika toe en bak deze 3 minuten mee. | Voeg de kruiden toe: cajun, paprika, komijn en knoflookpoeder. Roer goed door. | Voeg de risotto toe aan de pan en bak al roerend 2 minuten mee. | |
4
Done
|
Schenk de tomatenblokjes, kidneybonen en een kwart van de bouillon bij de risotto en roer goed door. | Breng aan de kook en zet vervolgens de warmte bron lager. | Laat zachtjes sudderen en roer regelmatig tot de vloeistof bijna volledig is verdampt.| Voeg de helft van de bouillon toe en doe dit met de rest van de bouillon als deze bijna is verdampt. | Kook verder tot de rijst al dente is en de risotto een romige textuur heeft. De vloeistof moet grotendeels geabsorbeerd zijn. |
5
Done
|
Serveer de Cajun Risotto direct met een klodder crème fraîche en wat geraspte cheddar. |