Directions
Vegetarische Orzo-Broccoli Ovenschotel
Bij ons thuis eten we regelmatig orzo en tot mijn verbazing kwam ik er laatst achter dat heel veel mensen dit Italiaanse ingrediënt helemaal niet kennen. Tijd om daar verandering in te brengen met dit makkelijke recept voor een vegetarische orzo-broccoli ovenschotel.
Orzo, wat in het Italiaans “gerst” betekent, is een gedroogde pastasoort. Niet te verwarren dus met rijst zoals risotto. Het heeft namelijk wel de vorm en grootte van een rijstkorrel. Je kunt orzo gebruiken in soep, salades, of zoals ik vaak zie, als een makkelijke variant van risotto. Waar je namelijk bij risotto bij je pan moet blijven staan om het gerecht perfect te krijgen, hoeft dat bij orzo helemaal niet. Maar toch kun je ervoor zorgen dat de smaak van het gerecht wel overeenkomt.
Om het je nog makkelijker te maken hoef je voor dit gerecht alleen af en toe wat ingrediënten aan je ovenschaal toe te voegen: eerst groente, daarna orzo en bouillon, en vervolgens kaas. Het koken, dat doet verder de oven. Ideaal dus voor een doordeweekse avond. En als je nou echt geen tijd hebt, dan zou je zelfs de groente alvast kunnen bereiden en alleen ’s avonds het gerecht nog 25 minuten in de oven kunnen zetten om de orzo te bereiden. Ik zeg, ontdek orzo eens met dit onwijs makkelijke recept voor een heerlijke ovenschotel en laat weten wat je ervan vindt.
FAQ
- Kan ik orzo vervangen door een andere pasta?
Hoewel orzo een unieke textuur heeft, kun je in dit recept eventueel ook andere kleine pastavormen gebruiken, zoals kleine elleboogjes of parelcouscous. Houd er rekening mee dat de kooktijd kan variëren afhankelijk van de pasta die je kiest en de smaak ook heel anders is! - Zijn er alternatieven voor de groenten in dit recept?
Ja, je kunt verschillende groenten gebruiken naar eigen voorkeur of wat je toevallig in huis hebt. Andere opties kunnen bijvoorbeeld courgette, paprika of champignons zijn. - Kan ik dit recept van tevoren klaarmaken?
Ja, je kunt de groenten van tevoren snijden en zelfs in de ovenschotel voorbereiden. Als je het gaat eten, kun je vanaf de stap dat je de orzo toevoegt het recept bereiden. Je zou het ook helemaal al kunnen maken en alleen nog 10 minuten met de kaas voor je het serveert in de oven doen.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. | Zet een grote ovenschaal klaar. | Was de tomaten. | Pel en snipper de ui. | Was de broccoli en snijd in kleine roosjes. | Breng 800 ml water aan de kook en los een bouillonblokje erin op. | |
2
Done
|
Doe de tomaten, broccoli, ui, 2 eetlepels olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper in de ovenschaal. | Hussel alles goed door elkaar. | Zet het voor 15 minuten in de oven. | |
3
Done
|
Haal de ovenschaal uit de oven en voeg de ongekookte orzo toe. | Schenk de bouillon erbij. | Roer alles goed door en bedek de ovenschaal met aluminium folie. | Zet de ovenschaal in de oven voor 20 minuten. | |
4
Done
|
Haal de ovenschaal uit de oven. | Druk alle tomaten plat met een pollepel. | Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer deze door het gerecht. | Doe de geraspte kaas over het gerecht en zet deze nog eens 8-10 minuten in de oven tot de kaas helemaal gesmolten is. | Serveer direct! |