Directions
Donburi Aubergine Bowl
Jarenlang vond ik aubergine niet lekker, totdat ik naar Azië ging. Sindsdien is het een van mijn favoriete groenten, vooral als het op Aziatische wijze wordt bereid. Het is tijd voor een nieuw recept: de donburi aubergine bowl.
Aubergine is een groente waar vele hun neus voor op steken: te bitter of slijmerig. Ik ben er inmiddels achter dat het gaat om hoe je het bereid! Tijdens mijn studie in China kregen we vaak gerechten waarvan de vraag was, wat het was. Een herkenbaar ingrediënt was dan soms erg welkom. Op een dag kregen we o.a. een aubergine gerecht. Ik besloot het te proberen en er ging een nieuwe wereld open. We hebben zelfs nog een bord besteld. Inmiddels heb ik aubergine herontdekt en is vooral miso aubergine een favoriet. Tijd dus voor een nieuw gerecht.
Ik besloot te gaan voor donburi, wat lekkerlijk kom betekend! Donburi is een rijst kom met daar overheen vis, vlees, groente en andere ingrediënten die je samen bereid. De saus bestaat veelal uit dashi, sojasaus en mirin. Voor dit gerecht besloot ik alleen te gaan voor gestoofde aubergine in een soja-mirin saus. Het resultaat was heerlijk en een absolute must om eens te proberen.
Bekijk ook eens:
Steps
1
Done
|
Breng een grote pan water aan de kook. | Voeg de rijst toe en bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking. | (Je kunt eventueel ook een rijstkoker of instant pot gebruiken.) |
2
Done
|
Schil de aubergine en snijd in blokjes. | Strooi wat zout over de aubergine en laat dit 10 minuten staan. | |
3
Done
|
Verwarm 1 eetlepel olie in een wok. | Voeg de aubergine toe en bak 2 minuten. | Schenk een klein beetje water in de pan (20 ml) en leg een deksel op de pan. | Laat de aubergine 10 minuten stoven. | Voeg de miso, mirin, suiker en sojasaus toe en roer door de aubergine. Laat dit 5 minuten staan. | Roer de sesamolie door de aubergine. | |
4
Done
|
Serveer de aubergine met de rijst. | Maak af met wat bosui en sesamzaadjes. |