Directions
Traybake Surinaams gekruide groenten met Vega ballen
Onze vrienden, waarmee we wekelijks eten, gebruiken sinds ze kinderen hebben HelloFresh. Als ik bij hen ben, neem ik altijd even een kijkje naar hun recepten. Een paar weken geleden ontdekte ik daar een traybake met vegetarische balletjes en groenten gehusseld in Surinaamse kruiden. Het klonk eenvoudig, snel, en perfect: alles op één bakplaat. Dat moest ik ook proberen! Zo is deze Traybake Surinaams gekruide groenten met Vega ballen ontstaan.
Maar wat bedoel ik eigenlijk met Surinaams gekruide groenten? Die vraag stelde ik mezelf ook. Daarom koos ik voor een kruidenmix die ik zelf heel lekker vind en vaak gebruik: Massala Roti Kruiden. Dit is een kant-en-klare mix uit de supermarkt (of toko) en bevat onder andere koriander, kurkuma, komijn, mosterd, nigella, fenegriek en peper. Perfect voor dit gerecht! Ik gebruik de kruidenmix graag als ik een roti bowl maak of voor op geroosterde kikkererwten uit de oven.
Voor de groenten koos ik ui, wortel, en paprika. Natuurlijk kun je ook variëren met bijvoorbeeld sperziebonen, kousenband, courgette of andere groenten. Ik ging voor deze selectie omdat mijn kinderen ze sowieso lekker vinden. Voeg nog wat aardappels en plantaardige balletjes toe, en je hebt een complete maaltijd.
In het originele recept zat een dip van Surinaamse kruiden, mayonaise, en sinaasappelsap. Dat sprak mij niet aan. In plaats daarvan maakte ik een eenvoudige sambal-mayonaise. Mijn kinderen zijn toch niet zo van de dips, dus dit werkte perfect voor ons.
Dit recept is makkelijk, snel, en onwijs lekker! Ik ga het zeker nog eens maken, misschien met een andere kruidenvariant.
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Kan ik andere groenten gebruiken voor dit gerecht?
Ja, je kunt variëren met groenten zoals sperziebonen, courgette, kousenband, of bloemkool. Kies wat jouw gezin lekker vindt!
Waar koop ik Massala Roti Kruiden?
Deze kruidenmix is te koop bij de meeste supermarkten of bij een toko.
Zijn de plantaardige balletjes verplicht?
Nee, je kunt ook echte gehaktballetjes, kipstukjes, of een andere vleesvervanger gebruiken.
Hoe pittig is de sambal-mayonaise?
Dit hangt af van de hoeveelheid sambal die je gebruikt. Voeg naar smaak toe!
Kan ik het gerecht voorbereiden en later afmaken?
Ja, je kunt alles van tevoren snijden en kruiden. Bewaar het in de koelkast en bak het later af.
Is dit recept geschikt voor kinderen?
Absoluut! Je kunt de sambal-mayonaise achterwege laten of vervangen door een mildere dip.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 200 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. |
2
Done
|
Halveer de aardappels. | Schil de wortels en snijd in reepjes. | Pel de ui en snijd in halve ringen. | Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijst en snijd in reepjes. |
3
Done
|
In een kom doe de wortel met de aardappel, 1 1/2 eetlepel olijfolie en 2 theelepels surinaams kruiden. Hussel goed door elkaar en leg op de bakplaat. | Zet de bakplaat voor 10 minuten in de olie. |
4
Done
|
Doe in de zelfde kom waar de aardappels in zaten de ui en paprika met 1 eetlepel olijfolie en 1 theelepel Surinaamse kruiden. Hussel door elkaar en doe bij de aardappels in de oven voor 30 minuten. | Doe de vegetarisch balletjes de laatste 10 minuten bij de bakplaat (tenzij de aanwijzing van de verpakking zegt dat ze langer in de oven moeten. ) |
5
Done
|
In een kom meng de mayonaise met de sambal. | Serveer de sambal mayonaise bij de traybake. |