Directions
Pretzel Toffee Chocolade Koekjes
In 2025 wil ik elke maand afsluiten met een koekjesrecept. Vorige maand was het unieke Gochujang-koekje aan de beurt, en deze maand deel ik een combinatie die al jaren op mijn lijstje staat: de Pretzel Toffee Chocolade Koekjes.
De combinatie van zoutig en chocolade is een match made in heaven. Al jaren ben ik fan van de Pretzel M&M’s (helaas alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten). Als de kinderen en ik naar de bioscoop gaan, mixen we altijd Pinda M&M’s met zoute popcorn. Heb je dat nog nooit geprobeerd? Onthoud die tip zeker!
Het koekje is de perfecte balans tussen hartig en zoet. Met toffee en pretzels in een chocolate chip cookie ontstaat een onweerstaanbare smaakcombinatie. Hoewel dit idee niet nieuw is, had ik het zelf nog nooit gemaakt. Toen ik een halflege zak pretzels zag liggen, wist ik: het is tijd!
Voor dit recept gebruikte ik mijn basisrecept voor Dikke Chocolate Chip Cookies. Deze structuur is belangrijk, want een te dun koekje werkt niet met alle elementen.
Qua chocolade koos ik voor pure chocolade. Waar ik vroeger grote zakken chocoladedruppels gebruikte, hak ik nu gewoon een reep pure chocolade van de Lidl in stukjes. Het resultaat ziet er misschien wat rustieker uit, maar het smaakt net zo goed! Hoewel pure chocolade misschien niet voor iedereen is, werkt het in dit recept perfect. Melkchocolade vind ik persoonlijk te zoet, maar uiteraard kun je zelf kiezen. Voor mijn zoon maakte ik ook vier koekjes met witte chocolade, omdat hij geen fan is van puur. Welke chocolade je ook kiest, het resultaat blijft heerlijk, alleen de smaak verandert een beetje.
Heb jij suggesties voor het koekje van maart? Laat het me weten!
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Kan ik andere soorten chocolade gebruiken?
Je kunt melkchocolade, pure chocolade of zelfs witte chocolade gebruiken. Dit verandert de smaak, maar het resultaat blijft lekker. De combinatie met een karamel zee zout chocolade reep werkt denk ik ook goed.
Kunnen deze koekjes zonder pretzels worden gemaakt?
Ja, maar de pretzels geven een unieke zoute crunch die lastig te vervangen is. Kun je geen pretzels vinden kun je ook zoute stengels gebruiken, chips of eventueel een nootje. Het wordt in die laatste twee gevallen wel een heel ander koekje.
Wat is toffee en waar kan ik het kopen?
Ik gebruikte voor dit recept ‘Lonka Fudge caramel’, maar je zou ook ‘Werther’s Original Soft caramel’ kunnen gebruiken. Als het maar een zachte karamelachtige toffee is.
Hoe lang blijven de koekjes goed?
Bewaar ze in een luchtdichte trommel; dan blijven ze 5-7 dagen vers.
Kan ik het deeg van tevoren maken?
Ja, het deeg kan 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden. Laat het voor het bakken even op kamertemperatuur komen.
Kun je de koekjes of het koekjedeeg invriezen?
Je kunt zowel de afgebakken koekjes als het niet gebakken koekjesdeeg in vriezen. Wil je de koekjes in vriezen doe tussen de koekjes dan een laag bakpapier. Zo kun je makkelijker één per keer pakken. Wil je het koekjesdeeg invriezen, doe dit per portie verpakken of maak een worstenrol ervan zodat je een stuk kunt afhakken.
Steps
1
Done
|
In een kom meng de boter zacht. | Voeg de suikers toe en mix 4 minuten. | Voeg het ei en vanille toe en mix er goed doorheen. |
2
Done
|
In een tweede kom meng de bloem, bakpoeder, zout en maïzena. Roer goed door met een vork om te zorgen dat er geen klontjes zijn. |
3
Done
|
Voeg het bloem mengsel toe aan de boter en mix tot het een goed gemengd deeg vormt. | |
4
Done
|
Snijd de chocolade in stukjes. | Snijd de toffees in kleine blokjes. | Voeg de chocolade, pretzels en toffee toe en mix door het beslag. | Dek de kom af en zet voor minimaal 30 minuten in de koelkast. |
5
Done
|
Verwarm de oven op 180 graden. | Bekleed twee bakplaten met bakpapier. | |
6
Done
|
Maak je handen een beetje vochtig met water en rol ballen, iets kleiner dan een golfbal van het deeg. Leg een deeg bal op de bakplaat. Op een bakplaat kunnen 6 koekjes. Hou voldoende ruimte tussen de koekjes want ze zullen in zakken. |
7
Done
|
Zet de bakplaat in het midden van de oven. Bak de koekjes voor 9-11 minuten in de oven. | Haal de bakplaat uit de oven. Doe er direct een pretzel boven op en wat zeezout en laat de koekjes 3 minuten op de bakplaat voor je ze op een rooster compleet laat afkoelen. |